3/19/2014

To Χαμόγελο του Παιδιού Μας Ζητάει Μπισκότα, Κρουασάν και Μερέντα, Λένε ότι είναι Τρόφιμα Πρώτης Ανάγκης...

Πριν λίγες μέρες το Χαμόγελο του Παιδιού έβγαλε ανακοίνωση για είδη και τρόφιμα πρώτης ανάγκης που χρειαζόταν. Ανάμεσα στα τρόφιμα "πρώτης ανάγκης" είναι για πρωινό τα κρουασάν, μπισκότα, και μερέντα. Σαφώς δεν λέμε ότι ένα παιδί δεν πρέπει να έχει το γλυκό του, αλλά δεν μπορεί να θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης το συσκευασμένο κρουασάν, ούτε να θεωρείται πρωινό. Αν δεν θυμόσαστε για τι κρουασάν μιλάμε, να σας θυμίσουμε εμείς: αποτελούνται κυρίως από επεξεργασμένους υδατάνθρακες συνδυασμένο με διάφορα φυτικά λιπαρά και σάκχαρα, αυτό σημαίνει ότι δεν χορταίνουν, ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περιέχουν μηδαμινές βιταμίνες, ότι πρέπει δηλαδή για ένα παιδί. Όχι βέβαια. (Διαβάστε περισσότερα εδώ για τα κρουασάν). Έχουμε ξανά-αναφερθεί σε αυτό το φαινόμενο, όπου κάποια εκκλησία έδινε πρωινό σε άπορες οικογένειες πάλι με κρουασάν και μπισκότα. Αλλά Το Χαμόγελο του Παιδιού θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από μια εκκλησία τις ανάγκες παιδιών μιας και τα φροντίζουν τόσα χρόνια. Αναρωτιόμαστε έχουν συμβουλευθεί ποτέ διατροφολόγο για τον οργανισμό τους; Αλλά αν δεν έχουν, μπορούν να διαβάσουν αυτή την ανάρτηση εδώ όπου προτείνουμε φτηνά ισορροπημένα πρωινά με κάτω από 1 ευρώ. Και επίσης θα προτείναμε να αντικαταστήσουν να κρουασάν και μπισκότα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς και ταχίνι στη λίστα τους για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Όχι μόνο είναι πιο θρεπτικά αλλά και πιο φτηνά. 

3/11/2014

Όχι στο νηστίσμο τυρί-δεν είναι υγιεινό

Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο. Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί με την ονομασία VIOFAST της εταιρίας Viotros. Τα συστατικά είναι βασικά επεξεργασμένο άμυλο και φυτικά λιπαρά μαζί με σταθεροποιητές, αρωματικές ύλες, χρωστικές και αλάτι. Δεν γνωρίζουμε τι φυτικά λιπαρά είναι αυτά και από που προέρχονται, ούτε αν περιέχουν τρανς. Αλλά αν κρίνουμε από την ετικέτα τα μισά από τα λιπαρά είναι κορεσμένα, οπότε μάλλον δεν είναι τόσο αθώο αυτό το λίπος. Το άμυλο και το τροποποιημένο άμυλο προφανώς δίνει κάποια οντότητα στο προϊόν, όμως μην ξεχνάμε ότι συσχετίζεται με αυξημένη αποθήκευση λίπους. Θερμιδικά το τυρί αυτό περιέχει παρόμοιες θερμίδες με τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία αν σκεφτούμε ότι το 70% των θερμίδων αυτού του τυριού προέρχεται από τα λιπαρά. Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από υδατάνθρακες, δηλαδή, ναι καλά καταλάβατε αυτό το τυρί δεν περιέχει πρωτεΐνη. Ποιος ο λόγος λοιπόν να το φάει κανείς; Ο κύριος διατροφικό λόγος που τρώμε τυρί είναι για την πρωτεΐνη του. Ο άλλος λόγος είναι για το ασβέστιο, που απ'οτι φαίνεται από την ετικέτα ούτε αυτό έχει. Αρα τρώγοντας αυτό το τυρί είναι σαν τρως φυτικό λίπος μαζί με λίγο άμυλο.

Ζητήσαμε από το σούπερ μάρκετ να μας πούνε και τι συστατικά είχε η νηστίσιμη φέτα που είχαν πίσω από τον πάγκο. Δεν ήξεραν, με λίγα λόγια ως καταναλωτές πρέπει απλά να εμπιστευόμαστε και να δεχόμαστε να τρώμε οτιδήποτε χωρίς να έχουμε ιδέα τι συστατικά περιέχει.