2/01/2012

Με κρουασάν και μπισκότα δημητριακών καταπολεμάται ο υποσιτισμός στα σχολεία.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για παιδιά που λιποθυμούν στο σχολείο, για παιδιά που δεν έχουν φάει πρωινό κτλ. κτλ. Ανακοινώνεται λοιπόν η "πρωτοβουλία" του υπουργείου παιδείας ότι θα διανέμονται μικρογεύματα που θα αποτελούνται από μπισκότα με δημητριακά, γάλα και φρούτα. Αρχικά να πούμε ότι αυτό δεν είναι πρωτοβουλία, αλλά υποχρέωση. Διαβάζουμε ότι στη δημοτική κοινότητα Ευόσμου, 70 παιδιά παίρνουν πρωινό χάρη στην ενορία Αγίου Αθανασίου κάθε Παρασκευή οι οικογένειες προσέρχονται στην εκκλησία και παίρνουν τα κρουασάν και το γάλα της εβδομάδας (πέντε κρουασάν και δύο κουτιά γάλα εβαπορέ για κάθε παιδί). Πρώτα θα πούμε ένα μπράβο που κάποια εκκλησία φιλοτιμήθηκε και δίνει κάτι σε αυτά τα παιδιά. Όμως ρε παιδιά κρουασάν; Είμαστε σίγουροι ότι είναι εκείνα τα περίφημα συσκευασμένα κρουασάν με τα συντηρητικά, άγνωστα λιπαρά, πρόσθετα κτλ. Εντάξει η εκκλησία μπορεί να μην γνωρίζει ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή, το υπουργείο παιδείας όμως δεν έχει καμιά δικαιολογία να μοιράζει μπισκότα με δημητριακά. Που είναι αυτή η περίφημη Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής που επιλέχτηκε με τόσο αντικειμενο τρόπο; Δεν θα έπρεπε να καθοδηγήσουν το υπουργείο αλλά και να προσφέρουν και κάποιες βασικές οδηγίες στις εκκλησίες για το τι είναι ένα ισορροπημένο και φτηνό πρωινό και κολατσιό, γιατί σίγουρα δεν αποτελείται από κρουασάν και μπισκότα με δημητριακά. Που είναι όλες αυτές οι εταιρίες; Ξέρετε για ποιες μιλάμε, αυτές που θέλουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνες και έχουν μπει στα σχολεία για να προσφέρουν τάχα πληροφορίες για σωστή διατροφή και άσκηση αλλά που όπως φαίνεται μοναδικός τους σκοπός ήταν να προωθήσουν τα ανθυγιεινά προϊόντα τους; Που εξαφανίστηκαν; Ας δείξουν τώρα αν πραγματικά είναι κοινωνικά υπεύθυνες και ας βοηθήσουν σε αυτό το φαινόμενο έμπρακτα. Η Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής καλό θα ήταν να συναντηθεί και όχι μόνο να καθοδηγήσει τα υπεύθυνα υπουργεία και τις εκκλησίες για το σωστό πρωινό, κολατσιό αλλά να δώσει οδηγίες (μεταφρασμένες και σε πολλές γλώσσες) και στους γονείς για το πως ακόμα και με 1 ευρώ μπορούν να προσφέρουν ένα κολατσιό με διατροφική αξία και όχι αυτά τα σκουπίδια που τους δίνουν τώρα τα υπουργεία και οι εκκλησίες. Και αν δεν γνωρίζουν θα τους δείξουμε εμείς. Δείτε την επόμενη ανάρτηση για φτηνό κολατσιό η πρωινό για παιδιά.

5 σχόλια:

  1. Έχετε απόλυτο δίκιο, απόλυτο.
    Τουλάχιστον όμως έστω κι έτσι, κάτι τρώνε.
    Με πιάνει η καρδιά μου όταν ακούω ότι λιποθυμούν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ-ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ-ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ-ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΙ 2 ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥΣ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΑΤΟΙ, ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΠΑΝΕΡ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ-ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΑ 2 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΠΣΔΔ ΚΑΙ ΕΔΔΕ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ 2 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ-ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ? ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ? ΠΟΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ? ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύστοχο το άρθρο. Κι εγω θέλω να προσθέσω ότι δεν είναι δυνατόν να προσφέρονται τρόφιμα που σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται να διατίθονται στα σχολικά κυλικεία ως ανθυγιεινά, όπως είναι τα κρουασάν , τα μπισκότα με υψηλά λιπαρά κλπ. (ΦΕΚ 1183/31.08.2006).

    Από την άλλη , με σχετικά μικρό κόστος μπορούν να προσφέρουν υγιεινές επιλογές πχ φρέσκα φρούτα, τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, κουλούρι Θεσ/κης και άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εκκλησία καλά θα κάνει να αφήσει τις ψευτό κοινωνικές προσφορές και να χώνει την μύτη της σε επιστημονικά θέματα. Είναι τελείως γελοίο και υποκριτικό να δίνονται λίγα γάλατα και κρουσάν από μία οργάνωση που έχει τόση μεγάλη περιουσία. Είναι επίσης τριτοκοσμικό που υποχρεώνονται να πάνε σε ναό, ενώ υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να είναι αλλόθρησκοι ή άθρησκοι. Γιατί δεν διατίθονται τα τρόφιμα σε ουδέτερο χώρο; Τρώνε με χρυσά κουτάλια και γύρω τους άνθρωποι πεινάνε και θα τους λέμε και μπράβο που πετούν τα αποφάγια τους σε μερικούς για τα μάτια του κόσμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα κρουασάν αυτά μοιράζονται και φέτος στα δημοτικά σχολεία και απ' ό,τι φαίνεται, η επίθεση με τα κρουασάν θα συνεχιστεί, γιατί διάβασα στην εφημερίδα ότι θα δοθούν άλλα 1.000.000 κρουασάν στις μητροπόλεις για να δωριστούν στα σχολεία. Κατά τα άλλα, ο άγιος Παστίτσιος τους πείραξε, ενώ οι ίδιοι είναι αυτοί που κάνουν το μεγαλύτερο τρολάρισμα στον εαυτό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή