12/09/2014

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΣΑΝΟΣ Κριθαρένιο Ψωμί

ΤΑ ΣΥΝ:
* Περιέχει κυρίως ολικής αλέσεως αλεύρι αλλά και κρίθινο αλεύρι
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Δεν έχει διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ένα νέο ψωμί της εταιρίας Τσάνος που παράγει κριτσίνια και κουλούρια. Το συγκεκριμένο ψωμί βρίσκεται στο τμήμα με το φρέσκο ψωμί και υποθέτουμε ότι η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τοπικούς φούρνους να περιλαμβάνουν διατροφική ανάλυση.
Όπως και να έχει κοιτάζοντας μόνο τα συστατικά μπορούμε να καταλάβουμε τη διατροφική αξία. Το ψωμί αυτό περιέχει κυρίως αλεύρι ολικής αλέσεως κρίθινο και σίτου (τα δύο πρώτα συστατικά) και το τρίτο συστατικό σκέτο αλεύρι. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι μόνο νερό, αλάτι και προζύμι. Άρα μιλάμε για ένα ψωμί χωρίς συντηρητικά η βελτιωτικά. Γι' αυτό και είναι και πιο σκληρό στην υφή από τα τυποποιημένα. Ούτε περιέχει λιπαρά, όπως τα άλλα ψωμιά.

Είναι μία καλή επιλογή γιατί θα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες αλλά περιέχει και κρίθινο αλεύρι, όπου το κριθάρι περιέχει βήτα γλυκάνη ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που έχει συσχετιστεί με πτώση χοληστερίνης και πίεσης και έλεγχο ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα. 

Να πούμε ότι τελευταία όλο και περισσότερα ψωμιά του τοστ φρέσκα συσκευασμένα εμφανίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουμε αναφερθεί και εδώ και εδώ.

3 σχόλια:

  1. Στην φωτογραφία γράφει "ψωμί με προζύμι βασιλικού". Εγώ ξέρω το προζύμι γίνεται με μαγιά. Το "προζύμι βασιλικού" τι ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο προζύμι, άλλο μαγιά. Δές εδώ:
      http://prozymi.blogspot.gr/2012/07/blog-post_462.html

      Διαγραφή
  2. δεν μπαίνει μαγιά στο κανονικό προζύμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή