10/10/2012

Η ΦΑΓΕ μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο-Γιατί δεν μας ξαφνιάζει καθόλου

Διαβάζουμε ότι η ΦΑΓΕ μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ: Τη μεταφορά της έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ Αθανάσιος Φιλίππου, δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης η οποία βασίζεται στην ελληνική μας κληρονομιά ενώ μας βοηθά να ανταγωνιστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά." 

Πολλοί αναγνώστες αναφέρονται σε προδοσία κτλ. κτλ. Εμάς δεν μας ξαφνιάζει καθόλου. Αρχικά να πούμε ότι ναι μάλλον αυτό γίνεται για λόγους φορολογίας. Αλλά να γιατί δεν μας ξαφνιάζει: όποιος διαβάζει αυτό το μπλογκ καιρό θα θυμάται μια παλιά μας ανάρτηση όπου αναφέρουμε ότι τα γνωστά γιαούρτια της ΦΑΓΕ δεν παράγονται από Ελληνικό γάλα αλλά από Γερμανικό, Γαλλικό, Ολλανδικό και Ιταλικό γάλα (δες φωτογραφία). Η ανάρτηση αυτή ήταν από τις πιο διαβασμένες, και την είχε αναδημοσιεύσει τότε και το Τρωκτικό. Είχαμε και άλλες αναρτήσεις αργότερα όταν διαπιστώσαμε και άλλα προϊόντα της ΦΑΓΕ να παράγονται από γάλατα που δεν ήταν Ελληνικά. Μάλιστα δεν έχουμε δει ποτέ το γιαούρτι Total της ΦΑΓΕ να έχει παραχθεί από Ελληνικό γάλα. Άρα δεν μας εκπλήσσει καθόλου. 

Εδώ και χρόνια δεν τους ένοιαζε να χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες για ένα προϊόν που η ίδια η ΦΑΓΕ έκανε γνωστό παγκοσμίως ως "Ελληνικό γιαούρτι" (Greek yogurt) στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν θα λέγαμε ότι είναι αναμενόμενο, και μπορεί να πει κανείς "μα κοιτάνε τα συμφέροντα τους", αλλά όπως είπε πολύ σωστά κάποιος σχολιαστής σε μία άλλη ιστοσελίδα: "Οι εταιρείες έχουν και κοινωνική ευθύνη. Δεν έχουν ευθύνες μόνο απέναντι στους μετόχους τους". 


 
-->

19 σχόλια:

  1. Οι εταιρίες κοιτάνε πρώτα τους μετόχους τους. Οι εταιρίες που κοιτάν πρώτα την κοινωνική ευθύνη δε λέγονται εταιρίες αλλά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    Κοινωνική ευθύνη έχει το κράτος που πρέπει να φροντίζει ώστε η κοινωνία να ευημερεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε, ξαναδιάβασε το άρθρο. Λέει "Οι εταιρείες έχουν ΚΑΙ κοινωνική ευθύνη." κι όχι "Οι εταιρείες έχουν ΚΥΡΙΩΣ κοινωνική ευθύνη."

      Οι εταιρείες κοιτάνε πρώτα τους μετόχους τους όπως λές και οι μέτοχοι που έχουν βραχυπρόθεσμα σχέδια για μια εταιρεία (δλδ. θέλουν να κερδοσκοπήσουν) δεν ενδιαφέρονται καθόλου για κοινωνική ευθύνη. Έτσι κι αλλιώς δεν θα βρίσκονται εδώ όταν η κοινωνία θελήσει να τους ζητήσει ευθύνες χρησιμοποιώντας την αγοραστική της δύναμη.
      Οι μέτοχοι που έχουν μακροπρόθεσμα σχέδια για την εταιρεία τους, τότε πάντα βάζουν τον παράγοντα της κοινωνικής ευθύνης, καθότι είναι σημαντική για την καλή φήμη (brand name) που προσπαθούν να έχει η εταιρεία τους.

      Γιώργος

      Διαγραφή
  2. και καλά έκαναν αφού τους συμφέρει. Ο καθένας θα το έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά έκαναν, αλλά κι εγώ αν σταματήσω να αγοράζω φαγε προκειμένου να υποστηρίζω εταιρείες που ενισχύουν τη χώρα μου (πληρώνοντας φόρους στο ελληνικό κράτος, δίνοντας δουλειά σε ντόπιους κτηρνοτρόφους κ.λπ.) επίσης πολύ καλά θα κάνω και πιστεύω ότι θα το έκανε ο καθένας. Διαφωνείτε;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Η ΦΑΓΕ πιστεύω πως είναι ελλειμματική στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς. Ζωντανή την κρατάει η παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η βόρεια Αμερική. Οπότε δεν θα της είναι μεγάλο πλήγμα να μην αγοράζουμε τα προϊόντα τους. Όπως σταμάτησε το φρέσκο γάλα έτσι θα σταματήσει να διαθέτει και τα υπόλοιπα προϊόντα της στην Ελλάδα. Επίσης, αγοράζοντας προϊόντα της ΦΑΓΕ όπως πχ και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κρατάμε ανοιχτά τα εργοστάσια τους εντός Ελλάδος οπότε και θέσεις εργασίας.

      Διαγραφή
    4. Να στηρίξουμε λες "ελληνικές" εταιρίες που μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες για φορολογικές ελαφρύνσεις; Χρήματα που στερείται η χώρα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο; Πού είναι η πατριωτική συνειδησή;

      Αυτό το παράδειγμα δίνει μια παγκοσμίου φήμης εταιρία. Δείχνει πως ούτε ο Έλληνας δεν τιμά τον τόπο του. Να τα θυσιάσουμε όλα στο βομό του κέρδους, αρκεί να εξασφαλιστούμε εμείς και τα τρισέγγονά μας.

      Να την στηρίξουμε; Ε, ΠΟΤΈ!

      Διαγραφή
  3. Είναι πολύ σωστό το σχόλιο του συντάκτη ότι "Οι εταιρείες έχουν και κοινωνική ευθύνη. Δεν έχουν ευθύνες μόνο απέναντι στους μετόχους τους". αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό αποτελεί στην πράξη ένα εύηχο ψέμα των εταιρειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμος13 Οκτωβρίου 2012 5:36 π.μ

    Φυσικά κ εσύ θα κάνεις καλά..ο καθένας το συμφέρον του κοιτάζει.
    αυτό με τους ντόπιους κτηνοτρόφους μην το λες, οι γερμανοί και βουλγαροι κτηνοτρόφοι να ναι καλά. Πολλά από αυτά που τρώμε από ελληνικές εταιρίες είναι απ έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφυγε η ΦΑΓΕ απ' τη χώρα στα πλαίσια της "οικονομικής της αναδιάρθωσης"; ΟΚ, αλλά μη ζητήσει να τη στηρίξουμε, τάχα μου ότι είναι "ελληνική", όπως είπε και ο φίλος μας πιο πάνω. Το χρήμα, οπώς φαίνεται, δεν έχει πατρίδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωπικά μετά την κίνηση αυτή της ΦΑΓΕ θα σταματήσω εντελώς να αγοράζω προιόντα της και θα τη δυσφημίσω και σε γνωστούς μου. Είχε ηδη και το αρνητικό να μη χρησιμοποιεί γαλα από Ελληνες παραγωγούς σε διάφορα προιόντα της. Από μένα τελος. Δεν είμαι σίγουρος ότι στηρίζεται μόνο στις εξαγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι έχει εξαγωγες αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποτε ειχε την πρωτια στις ΗΠΑ αλλα τωρα η Chobani εταρεια Τουρκου, θωρειται η πιο πετυχημενη εταρεια greek yogurt στην αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήθελα και εγώ να πω την γνώμη μου για το θέμα. Υπάρχει πολύ αντιπαράθεση στο θέμα. Καταρχήν η εταιρίες έστω και αν αγοράζουν πρώτες ύλες απ'έξω αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουν την ελληνική οικονομία διότι οι φόροι από τις πωλήσεις στο ελληνικό κράτος πηγαίνουν. Τώρα αν θα έπαιρναν το γάλα από έλληνες παραγωγούς και πληρώναμε το γιαούρτι 5 ευρώ θα λέγαμε ότι στηρίζει την ελληνική οικονομία η θα αγοράζαμε άλλο φθηνότερο? Δεύτερον την ελληνική οικονομία δεν την κατέστρεψαν τέτοιες εταιρίες. Αυτές οι εταιρείες είναι που την στήριζαν όσο δεν πάει. Αυτό δεν είναι κοινωνική ευθύνη? . Ο κάθε δικηγόρος, γιατρός, ταξιτζής, υδραυλικός και κάθε άλλος από εμάς που όλοι μαζί κάναμε ότι μπορούσαμε να τα παίρνουμε από το κράτος, καθόμαστε τώρα και λέμε αν η ΦΑΓΕ έχει κοινωνική ευθύνη? Και φυσικά δεν ανήκουμε όλοι στο κύκλο αλλά καταλαβαίνετε ότι για μπατάρει η βάρκα πρέπει σχεδόν όλοι να πάνε στην μια πλευρά... και φυσικά οι εταιρείες κοιτάνε τα κέρδη τους. Γιατί όταν το κράτος σου παίρνει με διάφορους τρόπους τα μισά σου κέρδη (και φυσικά απλά τα έτρωγε, η στην καλύτερη τα κακό διαχειριζόταν) δεν κατάλαβα γιατί να μην τα φάνε οι μέτοχοι? Μας χρωστάνε κάτι που μας ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαράδεκτος δεν συμφωνώ το καρτέλ γάλακτος δεν το έστησαν οι καταναλωτές οι εταιρείες αυτές ήταν και όσο για τις τιμές που λες είδες πολλούς κτηνοτρόφους στην Μύκονο και θα πλήρωνες το γιαούρτι 5€.

      Διαγραφή
  9. Διαφωνώ πλήρως μς το προηγούμενο σχόλιο. Υπάρχουν φυσικά εταιρίες που παράγπυν γιαούρτι με Ελληνικό γάλα και η τιμή δεν είναι βεβαια 5 ευρώ αλλά πολύ φτηνότερο! Η ΦΑΓΕ και όχι μόνο επιλέγουν να αγοράσουν γαλα απεξω όχι για να πουλάνε φτηνότερα αλλά για να καρπωνονται τη διαφορα οι ίδιες. Με τη λογικη αυτή διαφωνώ πλήρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εάν το γάλα ελληνικής παραγωγής είχε κάποια χαρακτηριστικά τα οποία θα έδιναν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα στη ΦΑΓΕ (πχ. ποιότητα, τιμή, χρόνος παράδοσης), πολύ απλά θα το χρησιμοποιούσε. Το ότι δεν το χρησιμοποιεί, σημαίνει ότι οι ξένοι κάνουν κάποια πράγματα καλύτερα από εμάς. Να δώσω ως παράδειγμα ότι οι μεταφορές στην Ελλάδα κοστίζουν διπλάσια από ότι στο εξωτερικό λόγω κλειστού επαγγέλματος. Αντί λοιπόν να κοιτάξουμε να αντιγράψουμε αυτά που κάνουν καλύτερα στο εξωτερικό, καθόμαστε και μεμψιμοιρούμε και κατακεραυνώνουμε τη ΦΑΓΕ. Κατά τη γνώμη μου αυτή η νοοτροπία δυστυχώς μας έφερε εκεί που βρισκόμαστε: απουσία λαχτάρας για αυτοβελτίωση, καινοτομία, παραγωγικότητα. Για όλα φταίνε οι κακές εταιρίες και οι κακοί ξένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και η Φάγε κοιτάει το συμφέρον της. Για αυτό και χρησιμοποιεί ξένες πρώτες ύλες, επιδεί ειναι πιο φθηνές. Μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό για να έχει μικρότερη φορολογία και ενδεχομένος να αποφύγει και το ελληνικό δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως, έχει και το Κρατος ευθύνη να καταστήσει "φιλικοτερο" το περιβάλλον στις ελληνικές επιχειρήσεις.. Με στρατιές η ΦΑΓΕ που δεν χρησιμοποιεί ελληνικά γάλατα, αν και σίγουρα οι λόγοι είναι οικονομικοί.. Είναι κρίμα ένα τόσο νόστιμο -κατα διεθνή παραδοχή- προϊόν να μην κρατηθεί "απο την αρχή ως ο τέλος" Ελληνικό και εντός συνόρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή