5/22/2012

Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη - Παραπλανητικό;

1
2
Είδαμε σε 2 διαφορετικά σούπερ μάρκετ ένα προϊόν (φωτο 1) η στα ψυγεία η στα φρούτα το οποίο χαρακτηρίζεται ως άλειμμα φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αρχικά αναρωτηθήκαμε γιατί ήταν στο ψυγείο. Τελικά δεν υπήρχε κανένας λόγος πέρα από λόγους μάρκετινγκ και παραπλάνησης, αφού στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναγράφει ότι διατηρείται εντός η εκτός ψυγείου. Βέβαια όταν το βλέπει ο καταναλωτής στο ψυγείο και μάλιστα με την ονομασία "άλειμμα φρούτων" θεωρεί ότι είναι φρέσκο σαν ένα φρέσκο φρούτο και βέβαια αυτό δεν ισχύει καθόλου, αυτό το προϊόν έχει παρόμοια διατροφική αξία και σάκχαρα με μια συνηθισμένη μαρμελάδα και που τελικά και αυτό μαρμελάδα είναι. 
3
Εμείς το θεωρούμε κοροϊδία όταν...
υπονοείς ότι το προϊόν σου είναι φρέσκο η πιο φρέσκο από κάποιο αντίστοιχο που βρίσκεται έξω από το ψυγείο. Στο άλλο σούπερ μάρκετ είδαμε το προϊόν ανάμεσα στα φρούτα, και εκεί πάλι ο σκοπός ήταν να παραπλανήσει τον καταναλωτή ότι το προϊόν αυτό είναι σαν φρούτο, δεν είναι.
Σχετικά με τον ισχυρισμό "χωρίς πρόσθετα σάκχαρα". Ψάξαμε και συγκρίναμε άλλες μαρμελάδες, κανονικές μαρμελάδες και να τι βρήκαμε:
4
Μια τυχαία μαρμελάδα μάρκα σούπερ μάρκετ (φωτο 2) είχε σχεδόν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων με την υποτιθέμενη "χωρίς ζάχαρη" μαρμελάδα, μια άλλη πιο ακριβή μάρκα μαρμελάδας (φωτο 3) είχε 10 γρ. λιγότερα υδατάνθρακες από τη "χωρίς ζάχαρη" μαρμελάδα. Να σημειώσουμε ότι συνήθως στις μαρμελάδες σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες είναι σάκχαρα είτε του φρούτου είτε άλλων σακχάρων.
Όπως έχουμε πει και παλιότερα σε μια κριτική μας, οι εταιρίες χρησιμοποιούν συμπυκνωμένο χυμό ως γλυκαντική ουσία, που στην ουσία είναι σαν ζάχαρη, με αποτέλεσμα πολλές φορές το προϊόν "χωρίς ζάχαρη" να έχει συχνά περισσότερη ζάχαρη από το κανονικό προϊόν. Δες εδώ.
Βρήκαμε ένα προϊόν βιολογικό που όντως είχε λιγότερη ζάχαρη (φωτο 4) που επίσης χρησιμοποιούν μάλλον χυμό μήλου, αλλά είναι τουλάχιστον πιο ειλικρινείς στην ετικέτα και το ονομάζουν ζάχαρη μήλου και έχει 20 γραμμάρια λιγότερους υδατάνθρακες από το "χωρίς ζάχαρη" προϊόν.
Και για να μην παρεξηγηθούμε δεν λέμε ότι λίγη ζάχαρη στη μαρμελάδα θα μας σκοτώσει, απλά μην κοροϊδεύεις τον καταναλωτή και τον κάνεις να πιστεύει ότι το προϊόν σου δεν έχει ζάχαρη η είναι ότι πιο φρέσκο ενώ στην ουσία είναι μια απλή μαρμελάδα.

6 σχόλια:

  1. Χυμός μήλου; Το μήλο δεν έχει τους περισσότερους υδατάνθρακες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο; Όπως και να'χει είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε δικές μας σπιτικές μαρμελάδες. Τουλάχιστον ξέρουμε τι υλικά βάζουμε μέσα. Άσε που η γεύση της σπιτικής δεν έχει καμιά σχέση με την βιομηχανοποιημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαιτολόγε ευχαριστούμε. Και να φανταστείς ετοιμαζόμουν να σου ζητήσω να κάνεις κριτική στο συγκεκριμένο προιόν. Το βλεπα στον Βασιλόπουλο και το χα απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ την δοκίμασα αυτή τη μαρμελάδα και είναι πραγματικά εξαιρετική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ...ευχαριστήθηκα απάντηση! Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν ήξερα ότι κάνουν και τέτοια κόλπα χαχαχαχαχα ακούς εκεί να το βάλουν στο ψυγείο για να νομίζεις ότι είναι φρέσκο!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντως εχω δει πολυ συχνα στα φρουτα ή στο ψυγειο την εν λογω μαρμελαδα ή παρομοια προιοντα. Μαρκετινγκ και αγιος ο θεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή