2/28/2012

Τι γίνεται με την Coca Cola στην Ελλάδα; Μειώνεται η παραγωγή λόγω πτώσης πωλήσεων.

Διαβάζουμε ότι η Coca-Cola-3E κλείνει τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Σε ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται ότι θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Επίσης αναφέρεται πως η λειτουργική αναδιάρθρωση της Coca-Cola 3Ε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη.
Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται και στην αύξηση τoυ Φ.Π.Α.
Πάντως, στοιχεία δείχνουν ότι η φορολόγηση αναψυκτικών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας και τα ιατρικά έξοδα. Ερευνητές των Πανεπιστημίων Colombia, University of California στο Σαν Φρανσίσκο και Virginia Tech, εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις στις δαπάνες για την υγεία και την υγεία, από φορολογία σε αναψυκτικά και διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε να μειωθεί η κατανάλωση αυτών των ποτών κατά 15 τοις εκατό, ενώ κατά την περίοδο 2010-20, ο φόρος υπολογίζεται ότι θα προλάμβανε την εμφάνιση διαβήτη σε 2,4 εκατομμύρια άτομα, 95000 στεφανιαία καρδιακά επεισόδια, 8000 εγκεφαλικά επεισόδια, και 26000 πρόωρους θανάτους, αποφεύγοντας περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά έξοδα.
Αυτά τα στοιχεία βέβαια αναφέρονται στους Αμερικάνους αλλά σαφώς μπορεί η φορολογία να είναι αποτελεσματική και σε άλλες χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Health Affairs.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου