2/07/2012

Έρευνα: Θες να προστατεύσεις το παιδί σου από την παχυσαρκία, μην του δίνεις κρέμες και άφησε το να φάει μόνο του.

Χθες μιλήσαμε για το τι μπορεί να φάει ένα βρέφος τον πρώτο χρόνο, συμπτωματικά όμως χθες δημοσιεύτηκε μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham η οποία έδειξε ότι κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού τα βρέφη που τους δόθηκαν στέρεες τροφές να φάνε με τα δάχτυλα τους (finger foods) είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε πιο υγιεινά και να έχουν κατάλληλο βάρος σε σχέση με βρέφη που τα ταΐζουν με κρέμες. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο απογαλακτισμός που καθοδηγείται από το βρέφος μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία αργότερα. Η έρευνα περιλάμβανε 155 παιδιά ηλικίας μεταξύ 20 μηνών και 6,5 ετών, οι γονείς των οποίων συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τον τρόπο απογαλακτισμού των παιδιών τους και τις προτιμήσεις τροφίμων.
Ενενήντα δύο από τα παιδιά τράφηκαν με τα δάχτυλα (finger foods) δηλαδή η ομάδα που καθοδηγήθηκε από το βρέφος, και 63 παιδιά τράφηκαν με κρέμες και πολτοποιημένα τρόφιμα κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού. Σημαντικές διαφορές στις...

προτιμήσεις για τα τρόφιμα βρέθηκαν για μία μόνο ομάδα τροφίμων: Τα παιδιά που έτρωγαν με τα δάχτυλα προτιμούσαν περισσότερο υδατάνθρακες ενώ τα παιδιά που τράφηκαν με κρέμες προτιμούσαν τις γλυκιές γεύσεις.
Περισσότερα από τα παιδιά που τράφηκαν με κρέμες με το κουτάλι ήταν υπέρβαρα η παχύσαρκα σε σχέση με αυτά που έτρωγαν με τα δάχτυλα τους τα οποία έτειναν να έχουν κατάλληλο βάρος για το ύψος τους, την ηλικία και το φύλο.
Οι διαφορές αυτές ήταν ανεξάρτητες από το βάρος κατά τη γέννηση, το βάρος των γονιών, ή κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.
Αν και η έρευνα είναι μικρή, ένα πράγμα που δείχνει είναι ότι δεν πρέπει να αναζητάμε την εύκολη λύση: δηλαδή να ταΐζουμε ένα παιδί κρέμες με το κουτάλι γιατί ξεμπερδεύουμε πιο γρήγορα η γιατί έτσι δεν λερώνονται, ενώ το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Μην μπουκώνουμε λοιπόν τα παιδιά χωρίς να τα αφήνουμε να επιλέγουν από μόνα τους πόσο θέλουν να φάνε, και να μην αγνοούμε τα μηνύματα πείνας η κορεσμού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal Open

4 σχόλια:

  1. Βλέποντας το γιο μου 27 μηνων ο οποίος θήλασε, δεν έφαγε κρέμες εμποριου κι έτρωγε όσο αυτός ήθελε, συμφωνώ με τα ευρηματα της έρευνας και νομίζω πως τελικά έκανα το σωστο. Οχι οτι δεν του αρεσουν και οι σαβούρες, αλλά τρώει όλα τα υγιεινά φαγητα ακόμα και μπρόκολο, κάτι που δε βλεπω σε αλλα παιδακια της ηλικίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και θα σου πει η γιαγια... μα τις κρεμες και εμεις τις δώσαμε ..τι παθατε? ή "μα το λέει ο γιατρός!!!" ... η κόρη μου αν κ γεννήθηκε κοντά στα 4 κιλά ,ήταν πάντα ένα ελιποβαρές (κατά το γιατρο παντα) που δεν έπαιρνε το "επιθυμητό" βάρος (κατα το γιατρό πάντα)... ούτε τις κρέμες έτρωγε όυτε τεραστιες ποσότητες φαγητού..είναι 3 ετών αδυνατούλα και μέσα στην ενέργεια!! όπως είπε κ ο κύριος 01.15 όχι ότι δεν της αρεσει κ η σαβούρα μα τρώει τα πάντα από 15 μηνών μόνη της με κουτάλι Από 8 μηνών πάντα κρατουσε κατι στο χερι και μασουλούσε και χωρίς δόντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν κρέμες από σκόνη του εμπορίου και κρέμες από φρέσκα υλικά. Στο άρθρο δε βλέπω να γίνεται διάκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Επίσης, γνωρίζω ότι αν ένα παιδί δεν τρώει κρέας μετά τον 6ο μήνα, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει αναιμία. Αν περιμένουμε να φάει το μωρό με το χέρι ή να μασήσει το κρέας αντί να το φάει λιωμένο, δε θα έχει φτάσει το μωρό τουλάχιστον 10 μηνών; Οπότε, ας μην εφαρμόζουν οι μαμάδες αυτή τη νέα τεχνική του baby-led weaning χωρίς να έχουν διαβάσει πρώτα αντίστοιχα βιβλία, γιατί τέτοιοι πειραματισμοί χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις είναι επικίνδυνοι.

      Χριστίνα

      Διαγραφή