12/07/2011

Τέτοια τρόφιμα προωθούνται στα παιδιά.

Κοιτάζοντας το τμήμα του ψυγείου με το γιαούρτι παρατηρήσαμε αυτά τα γιαουρτάκια. Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι αναγνώστες καταλαβαίνουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι υγιεινά, όχι μόνο είναι γεμάτα ζάχαρη αλλά και κορεσμένα λιπαρά αφού το γιαούρτι έχει και επιπλέον κρέμα. Ο λόγος που τα παρουσιάζουμε εδώ είναι για να δείξουμε ότι για άλλη μια φορά οι εταιρίες, ειδικά αυτές που απευθύνονται σε παιδιά έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος και δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των παιδιών. Το να παράγει κανείς καραμέλες η σοκολατάκια δεν είναι κακό, ωστόσο όταν παίρνεις ένα προϊόν που θεωρείται υγιεινό όπως το γιαούρτι και του προσθέτεις καραμέλες και σοκολάτα και το προωθείς σε παιδιά, αυτό είναι ανήθικο, γιατί δίνει την ψευδαίσθηση στους γονείς ότι το παιδί τους τρώει κάτι υγιεινό, και ας τρώει και ένα σωρό καραμέλες μαζί με το ψευτογιαούρτι. Και φυσικά προσελκύει και τα παιδιά, και αυτό το είδαμε από πρώτο χέρι μιας και είδαμε ένα παιδάκι με τον πατέρα του να περνάει μπροστά από αυτά τα γιαούρτια και αμέσως φώναξε "θέλω γιαούρτι!" μόνο που αυτό δεν είναι γιαούρτι, είναι συνδυασμός λίγου γάλακτος, κρέμας, ζάχαρης, σιρόπι γλυκόζης μαζί με μπόλικα πρόσθετα. Πως θα πείσει αυτός ο πατέρας το παιδί του να φάει ένα κανονικό γιαούρτι, όταν υπάρχουν αυτά τα προϊόντα;



13 σχόλια:

  1. Πόσο δίκιο έχει ο διαιτολόγος..Άντε να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες το παιδάκι μετά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγκληματίες της υγείας των παιδιών μας! Δεν σκοτώνουν με όπλα, αλλά με τρόφιμα και μάρκετιγκ. Στην Αφρική με εμβόλια υπό δοκιμή, πολέμους και εξαθλίωση, στη Δύση με τρόφιμα-σκουπίδια, ανελέητος πόλεμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ μαζί σου. Ευχαριστώ για το ρητορικό ερώτημα στο τέλος του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαούρτι τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε από μικρή ηλικία. Το θέμα είναι να μην πιέζουμε το παιδί να το φάει με το ζόρι. Σκοπός είναι να μάθει το γιαούρτι (κι όταν δεν το φάει το αντικαθιστούμε με το γάλα). Κι επειδή τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές είναι περίεργα, ας μαθαίνουν από εμάς. Αν μας δουν να τρώμε γιαούρτι σίγουρα θα θελήσουν να δοκιμάσουν από περιέργεια. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να πλησιάσουν μια τροφή "άγνωστη" προς αυτά! Κατά τ'άλλα τέτοια συσκευασμένα κρεμοειδή τρόφιμα (που τα αποκαλούν γιαούρτια) για τα παιδιά ας τα αποφεύγουμε ή ας τα δίνουμε σπάνια. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που η τηλεόραση βομβαρδίζει τα μυαλά μας, με σκουπίδια!

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κόρη μου 4 ετών σήμερα, έκοψε -ως δια μαγείας!- τα έτοιμα "παιδικά" δήθεν γιαουρτάκια, με έναν τρόπο ανέλπιστο, δοκιμάστε το κι εσείς, αν θέλετε... Της δώσαμε πλήρες ή 2% στραγγιστό γιαούρτι, με μια μεγάλη κουταλιά μέλι και από πάνω ρίξαμε λίγες σταγόνες μαύρης κουβερτούρας, και ελάχιστα μικρά κομματάκια χρωματιστής τρούφας. Το λάτρεψε, και το τρώει σχεδόν καθημερινά εδώ και 1 χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστώ πολύ για το τιπ Χάιδω, και εμένα καταναλώνει κατα καιρούς η μικρή μου (2,5 χρονών) τέτοια γιαουρτάκια, προφανώς από δικό μου λάθος που τον τελευταίο χρόνο μου ήρθε η φαεινή ιδέα και της έδινα άνθος αραβοσίτου ή άλλες κρεμούλες βανίλια (είτε το έφτιαχνα εγώ είτε έτοιμο συσκευασμένο σε κεσεδάκι από το ψυγείο όπως είναι και τα προαναφερθέντα) μιας και είναι αρκετά αδυνατούλα και υπήρχαν μέρες που μπορεί να έτρωγε μόνο 2-3 κουταλίτσες από κάθε γεύμα, οπότε αυτό το βρήκα ως μια λύση να συμπληρώσει το έλλειμα θερμίδων και να μην πάει τελείως νηστική για ύπνο. Δυστυχως το απλό γιαουρτάκι όσες φορές τις το χω δώσει δεν το ήθελε για κανένα λόγο, ούτε με μέλι...Τώρα το τρικ με την χρωματιστή τρούφα μπορεί και να πιάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να πιάσει το κόλπο, ξεκίνα κάνοντάς της πρόλογο για ένα καταπληκτικό καινούριο "γλυκό" που πρόκειται να της προσφέρεις ως "δώρο" ας πούμε... Μην την αφήσεις να δει το κεσεδάκι της συσκευασίας, αλλά ετοίμασέ το με άκρα μυστικότητα, βάζοντάς το σε ένα σπέσιαλ μπωλάκι -κατά προτίμηση κεραμικό- και στόλισέ το με την χρωματιστή -ελάχιστη όμως- τρούφα (εντάξει το ξέρω ότι αυτό δεν είναι υγιεινό, αλλά μπρος στο συνολικό αποτέλεσμα...). Ελπίζω πως κάπως έτσι θα πειστεί να το δοκιμάσει! Καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι κι εγώ δεν πιστεύω ότι είναι καλό να τρώνε τα παιδιά έστω και ελάχιστη χρωματιστή τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας κτλ.
    Εκτός αν είναι η μόνη λύση, τότε οκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σταγόνες κουβερτούρας γιατί όχι? Διατροφολόγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλύτερα να απαντήσει ο διαιτολόγος, απλά άποψή μου, (και ΔΕΝ είμαι διαιτολόγος), είναι ότι βάζεις το παιδί σου σε μία διαδιακασία να συνηθίζει τις γλυκές γεύσεις. Δεν πρέπει να είναι προϋπόθεση να έχει και κάτι γλυκό μέσα για να φάει το υγιεινό του πράγματος. Ακόμα και αν η σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά κτλ, το παιδί δεν πρέπει να συνηθίσει να τρώει γλυκές γεύσεις.

    Μια φίλη μου εξήγησε στο παιδί της, πόσο καλό του κάνει η σαλάτα, το γιαούρτι κτλ, του είπε ότι οι γιατροί λένε ότι θα γίνει πιο δυνατό, πιο έξυπνο κτλ, και του είπε ότι μόνο τα καλά παιδάκια τρώνε υγιεινές τροφές. Ε και έπιασε το κόλπο και το παιδάκι πείστηκε ότι επειδή είναι καλό, πρέπει να τρώει υγιεινά.

    Καταλαβαίνω το καλό της πρόθεσης, αλλά μακροπρόθεσμα, ίσως το παιδί παθαίνει εξάρτηση με τα γλυκά. Δηλ δε φαντάζεσαι ένα παιδί που τρώει σταγόνες κουβερτούρας και τρούφας στο γιαούρτι του, σαν ένα μελλοντικό ενήλικα που για να πιει ένα ποτήρι γάλα θα βάζει και 3 κουταλάκια νεσκουίκ μέσα?

    Μιρέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οι άνθρωποι έχουν εκ γενετής την τάση για την γλυκιά γεύση, δεν είναι κάτι επίκτητο (όπως είναι η αλμυρή γεύση) σκεφτείτε εξάλλου ότι και το μητρικό γάλα είναι γλυκό συν του ότι στα βρέφη που ξεκινάνε στερεές τροφές η σύσταση είναι να μην βάζεις αλάτι στο φαί τους, ενώ δεν υπάρχει καμία σύσταση σχετικά με την ζάχαρη ενώ όλες οι κρέμες έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα φρούτα έχουν ζάχαρη, αν ήταν να μην δίνουμε ζάχαρη στα παιδιά μας για να μην συνηθίζουν θα έπρεπε να μην δίνουμε ούτε φρούτα. Βεβαίως δεν επικροτώ το να δίνει κάποιος στο παιδί του γλυκά κ σοκολάτες όλη την ώρα αλλά αν γίνεται με μέτρο δεν το βρίσκω κακό, εκτός αν μιλάμε για παχύσαρκο παιδί στο οποίο πρέπει να υπάρχει περαιτέρω έλεγχος στα τρόφιμα που καταναλώνει. Εμένα πιο πολύ με απασχολεί το θέμα των συντηρητικών και των χρωστικών και όχι τόσο της ζάχαρης. Νομίζω ότι στις μέρες μας την έχουμε δαιμονοποιήσει λίγο την ζαχαρίτσα. Όπως προείπα...όλα με μέτρο βεβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 3:38 η άποψή σου μου ακούγεται πάρα πολύ ακραία. Φυσικά δημοκρατία έχουμε και ο καθένας έχει τη δική του άποψη.

    Αυτό που έγραψε η Μιρέλλα ήταν να μη συνηθίζουμε το παιδί σε έξτρα γλυκές γεύσεις. Το να πεις ότι αυτό θα σήμαινε να μην τρώει φρούτα για να μην παίρνει τη ζάχαρη,μου ακούγεται μεγάλη υπερβολή. Πήρες το τόσο και το κανες τόοοοοσο. Φυσικά και να δίνουμε στα παιδιά φρούτα. Αν είναι όμως για να φάνε τα φρούτα, να πρέπει να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη και μέλι, ε τότε δεν είναι και οτι καλύτερο. Η γλυκύτητα δεν πρέπει να είναι το κίνητρο, αυτό έγραψε μόνο.

    Για παράδειγμα, εμένα η μαμά μου μου έφτιαχνε γλυκά σπάνια, σχεδόν ποτέ, και όταν έφτιαχνε κάποιο, έβαζε ελάχιστη ως καθόλου ζάχαρη μέσα. Μιας φίλης η μαμά, της το κανε κανονικά το γλυκό, όπως έλεγε η συνταγή. Ε τώρα όταν βγαίνουμε έξω και τρώμε κάτι, εγώ άνετα το τρώω σκέτο,η φίλη μου θέλει δέκα πρόσθετα για να το φάει. Ακόμα και καφέ, αν δεν έχει 3 κουταλάκια ζάχαρη, δεν τον πίνει.

    Το μόνο που λέμε είναι πως καλύτερα να μη συνηθίζουμε το παιδί στο να τρώει κάτι γλυκό, ως προϋπόθεση για να φάει κάτι υγιεινό. Γιατί παίρνει λαθος μηνύματα έτσι και αποκτά κακές διατροφικές συνήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμενα εχει μαθει μονο το προβειο -απο ντοπιους παραγωγους 'η αυτο που φτιαχνω εγω- ηταν το μονο που του εδωσα απο 7 - 8μηνων και τωρα που ειναι 2χρονων και του εδωσα αγελαδινο τον αηδιασε γιατι ειναι γλυκο!!! ακομη θηλαζει και το γαλαδε θελει ουτε νατο δει οπως και οτιδηποτε γλυκο....ισως γιατι ποτε δεν εφαγε κρεμες κι ολα αυτα τα"παιδικα" που ειναι γεματα ζαχαρη...κανενα μπισκοτακι μονο και αυτα που φτιαχω εγω με πετιμεζι,ελαιολαδο,χυμο πορτοκαλιου,κανελα....τυλιγμενα σε σουσαμι και κομματια αμυγδαλου...
    καλα τα πιο πολλα εγω τα τρωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή