11/20/2011

Κρίση στη διατροφική υγεία των παιδιών.

Σήμερα 20 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το 1954 ότι όλες οι χώρες πρέπει να θεσπίσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, όπου πρέπει να τηρείται ως ημέρα κατανόησης μεταξύ των παιδιών και των δραστηριοτήτων προώθησης της ευημερίας των παιδιών του κόσμου. Η ευημερία περιλαμβάνει την υγεία των παιδιών και αυτό περιλαμβάνει και την διατροφή τους. Έχουμε δει πολυεθνικές εταιρίες να διακινδυνεύουν την υγεία παιδιών για το κέρδος, όπως η Nestle που προωθούσε τα γάλατα της σε φτωχές σε αναπτυσσόμενες χώρες με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν βρέφη. Ίσως πιστεύουμε ότι αυτά δεν μας αφορούν, αλλά τι γίνετε στη δική μας χώρα;
*Έχουμε δει οι εταιρίες παιδικών προϊόντων διατροφής να κάνουν υποσχέσεις που δεν ισχύουν, να παραπληροφορούν τους γονείς και να τους πείθουν ότι το προϊόν τους κάνει καλό στην υγεία του παιδιού ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Άλλωστε η σημερινή νομοθεσία για τα προϊόντα διατροφής βρεφών και παιδιών επιτρέπει σε μια εταιρία να κάνει ισχυρισμούς που δεν έχουν αποδειχτεί.
*Έχουμε δει εταιρίες αναψυκτικών και άλλων προϊόντων να εισβάλουν στα σχολεία της χώρας μας (χωρίς την άδεια των γονιών) κρυμμένες πίσω από την μάσκα της κοινωνικής υπευθυνότητας ενώ στην ουσία βρίσκουν άλλο ένα τρόπο να προωθήσουν τα μηνύματα τους.
*Έχουμε δει εταιρίες προϊόντων χαμηλής διατροφικής άξιας (μπισκότα, αναψυκτικά, αλλαντικά) να συνεργάζονται με διαιτολόγους αλλά και οργανισμούς υγείας και με έμμεσο τρόπο να προωθούν ανθυγιεινά προϊόντα μέσω άρθρων, δώρων, εκδηλώσεων, ομιλιών. Όχι μόνο είναι αντιδεολογικό αλλά και ανήθικο αφού ο γονιός θα εμπιστευτεί τον ειδικό. Όταν όμως η γνώμη του είναι πληρωμένη η χρηματοδοτημένη τι γίνεται; Πως μπορεί να γνωρίζει ένας γονιός ποιον να πιστέψει και ποιον όχι;
*Έχουμε δει...

εταιρίες βρεφικού γάλακτος να δημιουργούν στενές σχέσεις με παιδίατρους και νοσοκομεία προωθώντας τα προϊόντα τους μέσω μαιευτηρίων σε νέους γονείς με τρόπο ανήθικο φοβίζοντας τους γονείς με ανυπόστατες δικαιολογίες ότι το παιδί τους δεν παίρνει αρκετό βάρος η ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετό.
Μπορεί τα παιδιά στη χώρα μας να μην αντιμετωπίζουν τα πρόβλημα ενός παιδιού μιας αναπτυσσόμενης χώρας, άλλα όταν προωθείται το έτοιμο γάλα αντί το μητρικό και ανθυγιεινά προϊόντα διατροφής με ζάχαρη, γλυκαντικά, και ελάχιστη διατροφική αξία μπαίνουν οι βάσεις για την εμφάνιση παχυσαρκίας και χρόνιων παθήσεων στα παιδιά. Είναι ειρωνικό ότι αυτοί που θα έπρεπε να προστατεύουν τον παιδικό πληθυσμού από τους κινδύνους αυτούς, είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι πίσω από τρανταχτούς τίτλους σπουδών και θέση ισχύος διαιωνίζουν το σύγχρονο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, λόγω απληστίας και αδιαφορίας για την δημόσια υγεία.
Οι καταναλωτές οφείλουν να είναι καλά πληροφορημένοι, να μην εμπιστεύονται τυφλά τους ειδικούς και να γνωρίζουν ότι οι εταιρίες έχουν ένα και μόνο σκοπό: το κέρδος.
Οι ειδικοί, αν ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία των παιδιών, οφείλουν να λένε την αλήθεια και να μην παρασύρονται από το οικονομικό όφελος που υπόσχονται οι εταιρίες διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου