10/25/2011

Τροφές που κόβουν την όρεξη.

Όλοι θέλουμε να βρούμε το μυστικό που θα μας κάνει να τρώμε λιγότερο η να μην πεινάμε. Ωστόσο όταν μιλάμε για τροφές που σου κόβουν την όρεξη, αναφερόμαστε σε τρόφιμα που προσφέρουν κορεσμό, χορταίνουν δηλαδή, για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην πεινάς για αρκετό χρόνο και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.
Μιλάμε λοιπόν για τροφές η ομάδες τροφών που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
*Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, όλα τα γεύματα που καταναλώνεις πρέπει να έχουν πρωτεΐνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη χορταίνει περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. δεν είναι γνωστό ακριβώς πως, αλλά μια εξήγηση είναι ότι η πρωτεΐνη εμποδίζει την απότομη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι ένα πρωινό με πρωτεΐνη επίσης έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερο κορεσμό και κατανάλωση λιγότερων θερμίδων την υπόλοιπη μέρα. Καλές επιλογές είναι τροφές που περιέχουν και λίγο λίπος όπως σολομός και άλλα ψάρια με λιπαρά όπως γαύρο και σαρδέλες, αυγά, ξηροί καρποί.
*Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ναι γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες χορταίνουν, και αυτό γιατί απορροφούνται πιο αργά και προσφέρουν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου αλλά και ινσουλίνης. Ωστόσο προσοχή στην επιλογή τροφών με φυτικές ίνες. Αν είναι έτοιμο προϊόν όπως συσκευασμένα δημητριακά και ψωμιά, δεν φτάνει να λέει απλά "ολικής αλέσεως", πρέπει τα συστατικά που περιέχουν να είναι 100% ολικής αλέσεως, έτσι για παράδειγμα το ψωμί πρέπει να έχει παραχθεί από 100% ολικής αλέσεως αλεύρι, τα δημητριακά το ίδιο και χωρίς να περιέχουν ζάχαρη. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά έτοιμα προϊόντα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Καλές επιλογές είναι ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά όπως βρώμη, 100% ολικής αλέσεως ψωμί, 100% κριθαρένια παξιμάδια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι...

κάποιες φυτικές ίνες όπως αυτές που βρίσκονται στα όσπρια, ενεργοποιούν μια ορμόνη την χολοκυστοκινίνη που κόβει την όρεξη.
*Λιπαρά. Είναι γνωστό ότι το λίπος χορταίνει. Γι'αυτό είναι σημαντικό τα γεύματα που καταναλώνουμε να περιέχουν και λίπος και να μην είναι εντελώς άπαχα. Φαίνεται όμως ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά αυτά δηλαδή που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς ενεργοποιούν μια ουσία στο λεπτό έντερο που περιορίζει την πείνα.

Τέλος κάποια "κόλπα" που φαίνεται ότι μειώνουν την κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι η κατανάλωση σούπας η ζωμού πριν το γεύμα και η κατανάλωση 2 ποτηριών νερού πριν το γεύμα, οι έρευνες έδειξαν ότι άτομα που έκαναν αυτό κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.
Για περισσότερες πληροφορίες δες αυτές τις δυο αναρτήσεις: "Έξυπνα σνακ για να ελέγχεις την όρεξη σου" και "Συμβουλές για να μην σου ανοίξει η όρεξη".

1 σχόλιο: