9/22/2011

ΚΡΙΤΙΚΗ: Rio Mare Insalatissime Πολυσαλάτες, Μεξικάνα.

ΤΑ ΣΥΝ:
* Συνδυάζει πρωτεΐνη με φυτικές ίνες.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Αρκετές θερμίδες.
* Πολύ λάδι.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Οι γνωστές πολυσαλάτες της Rio Mare που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό γεύμα αφού συνδυάζουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, και φυτικές ίνες. Περιέχουν λίγα υλικά: τόνο, φασόλια, πιπεριά, καλαμπόκι και καρότο, πιπεριά και αραβοσιτέλαιο. Ωστόσο έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Η μια κονσέρβα που είναι αρκετά μικρή έχει 312 θερμίδες και 20,8 γρ. λιπαρά. Τα λιπαρά αποτελούν το 60% των θερμίδων. Αυτό είναι αρκετά υψηλό ποσοστό, και οφείλεται στο αραβοσιτέλαιο, μιας και ο τόνος κονσέρβας και τα άλλα υλικά (λαχανικά, φασόλια) έχουν ελάχιστα λιπαρά. Στην ουσία λοιπόν θα μπορούσες να λάβεις σχεδόν τις μισές θερμίδες αν δεν είχε τόσο λάδι. ΤΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ;
Σαν ιδέα καλή ωστόσο τα λιπαρά είναι πολλά και θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Το αραβοσιτέλαιο είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ωμέγα-6. Τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα ειναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που σημαίνει ότι δεν τα παράγει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα λάβουμε από τη διατροφή μας. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι άτομα που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου λαμβάνουν περισσότερα Ωμέγα-6 και λιγότερα Ωμέγα-3. Τα πολλά Ωμέγα-6 φαίνεται να προωθούν φλεγμονή στον οργανισμό και συσχετίζονται με κάποιες μορφές καρκίνου. Έτσι ενώ το αραβοσιτέλαιο αποτελείται κυρίως από αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά και θα ήταν μια καλύτερη επιλογή. Αν επιλέγεις αυτό το προϊόν ως ένα ελαφρύ γεύμα, δεν είναι τελικά τόσο ελαφρύ. Μια καλύτερη λύση λοιπόν θα ήταν να ανακατέψεις σκέτο τόνο με διάφορα λαχανικά και όσπρια προσθέτοντας και μικρή ποσότητα ελαιόλαδου Θα γλυτώσεις θερμίδες και θα λάβεις πιο ευεργετικά λιπαρά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ (160 γρ.): Θερμίδες: 312, Υδατάνθρακες: 15 γρ., Πρωτεΐνη: 16 γρ., Λιπαρά: 20,8 γρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Συστατικά: 8/10
Λιπαρά: 2/10
Θερμίδες: 7/10
Φυτικές Ίνες: - (δεν υπήρχαν στην συσκευσία, λόγω όμως της παρουσίας των φασολιών υπολογίζουμε ότι θα έχει περίπου 2 γρ.)
Αποτελεσματικότητα/Χρησιμότητα: 6/10
ΣΥΝΟΛΟ: 5,7/10

7 σχόλια:

  1. Επίσης σίγουρα το καλαμπόκι που έχει μέσα δε θα είναι βιολογικό, και απ΄ότι ξέρουμε το συμβατικό καλαμπόκι είναι μεταλλαγμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΛΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΒΑΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΣΩΛΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΙ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

    ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ Α.Π.Θ. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ Ω3 ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΤΡΥΦΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.

    ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι,και έχουμε αναφερθεί για το θέμα υδραργύρου εδώ:
    http://natofao.blogspot.com/2010/09/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μονο αρνητικο με τις ιχυοκαλλιεργιες ειναι οι τροφες που ταιζονται οι οποιες εχουν ενοχοποιηθει για πιθανες καρκινογεννησεις και ιδιαιτερα σε αυτους που εργαζονται εκει (αυτο απο ατομα σε ιχθυοκαλλιεργιες της Κρητης).
    Επισης δεν βλαπτει να προτιμαμε τον Ελληνικο τονο τρατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααα.. Είναι καλύτερος ο Ελληνικός τόνος Τράτα? Δηλαδή δε είναι μολυσμένος από ιχθυοτροφείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στις μερες που ζουμε δυστυχως δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα ουτε για τη ντοματα που φυτευεις στον κηπο σου. Ο αερας ειναι μολυσμενος, το εδαφος ειναι μολυσμενο, η θαλασσα ειναι μολυσμενη, ολα ειναι μολυσμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ έχω να πω γι αυτη την κονσέρβα ότι περιέχει λίγο τόνο για την τιμή της και ότι έχει τόσο αλάτι που σε πρήζει για 2 μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή