9/28/2011

Αδιάβαστοι πολλοί διαιτολόγοι στα ΜΜΕ.

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" της ΝΕΤ μια διαιτολόγο η οποία έδινε συμβουλές για ενδιάμεσα σνακ στη διάρκεια της ημέρας. Στη θεωρία αυτά που έλεγε ήταν σε γενικές γραμμές σωστά, στη πράξη όμως όχι. Όταν ήρθε η ώρα να προτείνει συγκεκριμένα σνακ έδειξε τελικά πόσο έξω από τη πραγματικότητα ήταν η συγκεκριμένη διαιτολόγος, αλλά και πολλοί άλλοι διαιτολόγοι σε παρόμοιες εκπομπές, σε ότι έχει να κάνει με συσκευασμένα προϊόντα διατροφής. Η διαιτολόγος λοιπόν πρότεινε κάποια σνακ για να φάει κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάμεσα σε αυτά ήταν διάφορα κράκερ, μπισκότα με δημητριακά, έτοιμες σούπες στιγμής. Η παρουσιάστρια την ρώτησε αν αυτά τα προϊόντα (κράκερ-μπισκότα) περιέχουν ζάχαρη και η διαιτολόγος απάντησε ότι υπάρχουν και αυτά τα προϊόντα σε εκδοχές χωρίς ζάχαρη ως καλές επιλογές, ενώ για τις έτοιμες σούπες στιγμής ανέφερε ότι αυτές οι σούπες έχουν διατροφική αξία με λαχανικά, κοτόπουλο κτλ. Φυσικά όλα αυτά ειναι λάθος. Οι κριτικές που έχουμε κάνει έχουν δείξει ότι τα "χωρίς ζάχαρη" προϊόντα συνήθως περιέχουν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων, και ξέρουμε ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να έχουν παρόμοια δράση στον οργανισμό με τη ζάχαρη. Τα μπισκότα δημητριακών η ολικής αλέσεως επίσης είναι γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά με ελάχιστες παραπάνω φυτικές ίνες, ενώ οι έτοιμες σούπες περιέχουν αρκετό αλάτι, σε πολλές περιπτώσεις τρανς λιπαρά και λαχανικά σε μορφή σκόνης άρα όχι ιδιαίτερα θρεπτικές. Με λίγα λόγια αυτά που πρότεινε όχι μόνο καλό δεν έκαναν, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οφείλει ένας επαγγελματίας να γνωρίζει την πραγματική αξία τροφών που προτείνει και όχι να στηρίζεται (και να πιστεύει) σε ότι ισχυρίζονται οι εταιρίες τροφίμων η στο τι φαίνεται στη συσκευασία. Καιρός να σταματήσουν πολλοί διαιτολόγοι να δίνουν τις ίδιες τετριμμένες συμβουλές χωρίς να κοιτάνε αν πραγματικά ισχύουν αυτά που λένε. Δες εδώ για καλά σνακ.


4 σχόλια:

  1. καλημερα και καλα ξυπνητούρια διαιτολόγε!!!
    Πλάκα μας κάνεις; γιατι δεν τα λες ανοιχτα; ΟΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ, οι πιο πολλοι από αυτούς, ΠΕΡΝΑΝΕ ΕΜΕΣΣΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ!!!! οι εταιρείες τους στην πραγματικότητα δουλεύουν σαν ιμαντες μεταφορες διαφήμισης. λέω τωρα, μήπως είναι τυχαίο ότι καλουν ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ; Η μήπως είναι τυχαίο το ότι οι προβαλόμενοι διαιτολόγοι τυχαίνει να συνεργάζονται με την βιομηχανία τροφίμων ; Γιατί αν πιστέψουμε τα λεγόμενά τους τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι 3. Η ενυδάτωση, η χρήση γλυκαντκών και οι επίπεδες κοιλιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΙΑ ΦΕΤΟΣ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ...................ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ....ΚΑΤΙ ΠΤΡΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΤΗΛΕΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ" ΝΕΕΣ ΜΟΔΕΣ ΠΛΕΟΝ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΕ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Η ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΤΡΕΛΟ "ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ" ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
    ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΦΑΩ ΓΙΑ ΣΝΑΚ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΦΡΟΥΤΑΚΙ Η ΛΙΓΑ ΣΠΟΡΑΚΙΑ Π.Χ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥΣ Η ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΑΚΙ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ???????????????ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΧΙ ΣΥΝΘΕΤΑ.........ΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΒΙΟΛΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ...............
    ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ..................ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΚΑΝΟΥΜΕ..............ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ............ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ (ΜΑΚΑΚΙΑ)...............ΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΣΝΑΚ ΣΟΛΟΛΑΤΕΣ ΜΠΙΣΟΤΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΕΙΚ ΠΟΥΡΑΚΙΑ ΓΚΟΦΡΕΤΕΣ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ??????????ΟΕΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ????????????Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΗ ΑΦΗΝΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΗΛΑ Η Η ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ 500 ΑΛΛΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΤΙΚΑ.............ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΑΣ ΛΕΦΤΑΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΝ ΤΗ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΞΕΡΟΥ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΑΥΤΙΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΕΘΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ..........................ΜΙΚΡΟ PONNY!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή