9/07/2011

Τι είναι η Σαλμονέλα;

Είναι ένα βακτήριο το οποίο βρίσκεται στα κόπρανα ανθρώπων και ζώων. Η σαλμονέλωση είναι μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο της σαλμονέλας. Συνήθως η σαλμονέλα μεταδίδεται όταν ένας άνθρωπος καταναλώσει τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με κόπρανα ζώου. Όμως μπορεί επίσης να συμβεί όταν ενα άτομο με σαλμονέλωση χειρίζεται τρόφιμα και δεν έχει πλύνει τα χέρια του. Επιπλέον, ερπετά όπως χελώνες, σαύρες και φίδια επίσης μεταφέρουν αυτό το βακτήριο. Συνήθως το βακτήριο της σαλμονέλας βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως κρέας, πουλερικά, αυγά και γάλα. Αλλά μπορεί να βρεθεί και σε φρούτα και λαχανικά. Τα συμπτώματα σαλμονέλωσης παρουσιάζονται 8 με 72 ώρες ύστερα από την επαφή με το βακτήριο και συνήθως είναι διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους σε μερικές μέρες, ωστόσο για μερικές ομάδες όπως τα βρέφη, παιδιά, ενήλικες, εγκυμονούσες αλλά και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα η σαλμονέλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αν πας σε ιατρό, θα σε εξετάσει και μπορεί να ζητήσει να γίνει καλλιέργεια κοπράνων και γενική αίματος. Στόχος θεραπείας είναι να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση λόγω διάρροιας και η απώλεια ηλεκτρολυτών.
Πως την αποφεύγεις: Δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όπως στη περίπτωση τoυ χαλβά της προηγούμενης ανάρτησης, ωστόσο στο σπίτι και στην κουζίνα υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να προστατέψουν από τροφικές δηλητηριάσεις:
*Πλύσιμο χεριών για 20 δευτερόλεπτα... με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την τουαλέτα, το μαγείρεμα, επαφή με πάνες και ζώα.
*Πλύσιμο επιφανειών της κουζίνας με ζεστό νερό και σαπούνι.
*Ψήσιμο κρέατος και πουλερικών στις σωστές θερμοκρασίες Για το χοιρινό και μοσχάρι στους 63 βαθμούς. Για τον κιμά στους 71 βαθμούς. Για τα πουλερικά στους 74 βαθμούς και για τα ψάρια στους 63 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου