6/09/2011

Τελικά οι δίαιτες γιο-γιο κάνουν καλό;

Όχι. Αγνοήστε τους τίτλους των διάφορων ΜΜΕ που λένε ότι οι δίαιτες γιο-γιο κάνουν καλό στην υγεία. Ναι όντως πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι πειραματόζωα που έχαναν βάρος και το ξανάπαιρναν ζούσαν περισσότερο από πειραματόζωα που ήταν παχύσαρκα χωρίς να χάνουν η να παίρνουν κιλά. Ωστόσο η τρίτη ομάδα πειραματόζωων που δεν ήταν ούτε παχύσαρκη ούτε έκανε δίαιτες γιο-γιο έζησε περισσότερο από τις άλλες 2 ομάδες. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι όταν κάνει δίαιτα ένα παχύσαρκο πειραματόζωο όχι μόνο πέφτει το βάρος του αλλά και βελτιώνονται και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αναμενόμενα, ναι είναι καλύτερα να αδυνατίζεις που και που παρά να είσαι συνέχεια παχύσαρκος. Ωστόσο είναι ακόμα καλύτερο να παραμείνεις σε φυσιολογικό βάρος για πάντα. Όχι οι δίαιτες γιο-γιο δεν είναι ακίνδυνες, πρέπει να καταλάβουμε από που προέρχεται το σύνδρομο "γιο-γιο". Βασικά όταν χάνει κανείς βάρος προσωρινά και το ξαναπαίρνει συνήθως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ψάχνουμε για μια γρήγορη προσωρινή λύση η οποία θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα κιλά γρήγορα και εύκολα αλλά όχι μόνιμα. Πέρα λοιπόν από αυτή την έρευνα πρέπει καταλάβουμε ότι οι δίαιτες γιο-γιο δεν προωθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι γρήγορες δίαιτες επηρεάζουν τα γονίδια μας και αυξάνουν τα επίπεδα στρες. Εκτός όμως από τα σωματικά συμπτώματα, το να χάνει κανείς κιλά και να τα ξαναπαίρνει είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο, και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ψυχολογία είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας σε ότι έχει να κάνει με το αδυνάτισμα. Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα λοιπόν δεν είναι ότι οι γρήγορες δίαιτες μας κάνουν καλό αλλά ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει την υγεία μας.

6 σχόλια:

  1. "Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα λοιπόν δεν είναι ότι οι γρήγορες δίαιτες μας κάνουν καλό αλλά ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει την υγεία μας.", δεν θα έλεγα ακριβώς απώλεια βάρους αλλά απώλεια λίπους. Είναι ίδιο μία γυναίκα 65 κιλών με ατροφικούς μυς από τις πολλές δίαιτες με μία γυναίκα πάλι 65 κιλών αλλά καλογυμνασμένη; Δε νομίζω!
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά βρε Χριστινάκι, έτσι το εννοούσε ο άνθρωπος. Μη τον μαλώνουμε κιόλας, έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΕ ΑΠ'ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΓΙΟ-ΓΙΟ ΧΑΝΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΥΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΙΠΟΣ, ΟΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΥΕΣ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΙΠΟΣ-ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΛΕΙΓΟΥΜΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΙΛΑ ΑΠ'ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΜΕ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τον μαλώνω αγαπητέ ανώνυμε, το διευκρινίζω για κάποιους -ες εδώ πέρα που το έχουν ανάγκη (ειδικά στους τηλεθεατές της Τατιάνας)!!!!
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ααααα οκ Χριστίνα, παρεξήγησα, συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή