5/17/2011

Πότε πρέπει να τρως τους υδατάνθρακες;

Σύμφωνα με έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ όταν οι περισσότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονται κυρίως στο βραδινό γεύμα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους, λίπους και εκατοστά από την περιφέρεια μέσης. Ενώ παρατηρήθηκε λιγότερη όρεξη και καλύτερα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου σε σχέση με άτομα που κατανάλωναν τους υδατάνθρακες απλωμένους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα έγινε σε 78 παχύσαρκους αστυνομικούς με ΔΜΣ πάνω από 30. Και οι δυο δίαιτες αποτελούνταν από παρόμοια επίπεδα θερμίδων και ποσοστό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους (45-50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη, 30-35% λιπαρά). Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να ξεκαθαριστούν οι μηχανισμοί. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα μπορέσουν οι ερευνητές να αναπαραγάγουν αυτά τα αποτελέσματα, αυτό όμως που έχουμε να πούμε είναι ότι καλό είναι να μην καταναλώνεις γεύματα που αποτελούνται μόνο η κυρίως από υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ένα γεύμα μόνο με υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα μακαρόνια η ρύζι μπορεί να προκαλέσει αύξηση ινσουλίνης και χαμηλά επίπεδα σακχάρου μερικές ώρες αργότερα... Έτσι για παράδειγμα ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα το μεσημέρι μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πτώση σακχάρου το απόγευμα, που συνήθως ξαναπεινάμε και αναζητάμε κάτι γλυκό. Για να αποφύγεις αυτό το φαινόμενο προτίμησε το μεσημεριανό γεύμα να αποτελείται κυρίως από λαχανικά με πρωτεΐνη και μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Όπως για παράδειγμα ένα πιάτο λαδερά φασολάκια η μπριάμι η σπανακόρυζο, με λίγο τυρί και λίγο ψωμί η παξιμάδι, η μία σαλάτα με τυρί η τόνο πάλι συνοδευόμενο με ψωμί, η μια μέτρια μερίδα κρέας η ψάρι με λαχανικά και μικρή ποσότητα ρυζιού η ζυμαρικού.

5 σχόλια:

  1. Εγώ για έναν περίεργο λόγο, όταν καταναλώνω υδατάνθρακες συγκεκριμένους (λευκό αλεύρι κτλ), φουσκώνω απότομα και γίνεται η κοιλιά μου σαν μπαλόνι.
    Όταν τρώω φρούτα και λαχανικά, το αντίθετο. Σαν πουλάκι είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι μομφή, απλά αίτημα για διευκόλυνση: όταν αναφέρεστε σε κάποια έρευνα, μπορείτε να δίνετε και το reference; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μήπως σε ενοχλεί η γλουτένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λες? Πως μπορώ να το ψάξω?
    Το τεστ δυσανεξίας δε θέλω να το κάνω. Μου φαίνεται ηλίθιο και πανάκριβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα στοιχεία της έρευνας:
    Greater Weight Loss and Hormonal Changes After 6 Months Diet With Carbohydrates Eaten Mostly at Dinner
    Obesity (2011) doi:10.1038/oby.2011.48

    ΑπάντησηΔιαγραφή