5/04/2011

Οι εταιρίες τροφίμων δεν θέλουν να ξέρουμε πόσα υδρογονωμένα (τρανς) λιπαρά έχουν τα προϊόντα τους.

Ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εταιριών Τροφίμων (CIAA) αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι θεωρεί υπερβολική την επιθυμία του ευρωκοινοβουλίου να είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ποσότητα των τρανς λιπαρών σε τρόφιμα και ροφήματα. Αν και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά τα τεχνητά λιπαρά, απλά υπενθυμίζουμε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερίνη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι, προωθούν την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και συσχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις, ενώ μια πρόσφατη έρευνα που αναφέραμε εδώ δείχνει ότι βλάπτουν και το σπέρμα. Η CIAA υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε αναφορά της το 2004 λέει ότι η λήψη τρανς λίπους στις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι κάτω από τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) και έτσι δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Όμως "ξέχασαν" να αναφέρουν ότι ειδικοί επιστήμονες της Π.Ο.Υ. επίσης αναφέρουν ότι τα τρανς λιπαρά ειναι τοξικά για την υγεία και ότι πρέπει να εξαλειφθούν από τα τρόφιμα μας. Δεν έχει δικαίωμα ο καταναλωτής να ξέρει πόσα τρανς έχει ένα προϊόν το οποίο αγοράζει και καταναλώνει αυτός και τα παιδιά του; Πάντως οι συστάσεις για τα τρανς λιπαρά στη διατροφή μας από πολλούς επιστήμονες είναι 0, δηλαδή συστήνεται να μην υπάρχουν καθόλου τρανς λιπαρά στη διατροφή μας. Πολλές χώρες έχουν απαγορέψει τα τρανς όπως η Δανία, ενώ στις Η.Π.Α. είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στις διατροφικές πληροφορίες η ποσότητα των τρανς λιπαρών που περιέχει το προϊόν. Εμείς λοιπόν... είμαστε αναγκασμένοι να διαβάζουμε την λίστα των συστατικών για να καταλάβουμε αν ενα προϊόν περιέχει τρανς λιπαρά. Δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει κάτι, αλλά δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εταιριών Τροφίμων (CIAA) ξόδεψε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Επιχειρήσεων (CEO ) πέρσι για να πείσει τους βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουν τον δικό τους τρόπο σήμανσης, μέσω λόμπι... και το κατάφεραν.

2 σχόλια:

  1. Να κανω μια ερώτηση λοιπόν.Μιας και ειμαι στην επιστήμη των τροφίμων έχω την πληροφόρηση οτι πλέον οι εταιρίες υποχρεούνται να μετατρέπουν τα trans με συγκεκριμένες διαδικασίες σε zero trans.Ισχύει πρακτικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν υποχρεούνται οι εταιρίες να μην χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά, ωστόσο υπάρχουν πολλές εταιρίες που όντως έχουν βελτιώσει τη σύσταση των προϊόντων τους, από την άλλη υπάρχουν και πολλές εταιρίες που συνεχίζουν τα προϊόντα τους να περιέχουν τρανς λιπαρά. Ο όρος "0-zero trans" επίσης μπορεί να αναφέρεται σε νομοθεσία στις Η.Π.Α. όπου επιτρέπεται ενα προϊόν να αναφέρει ότι έχει μηδέν τρανς λιπαρά αν περιέχει λιγότερο από 0,5 γρ. τρανς λιπαρά ανά μερίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή