3/17/2011

Θες να αδυνατίσεις και δεν σε αφήνουν; Μέρος πρώτο.

Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι το περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο στις προσπάθειες στο να αλλάξει κανείς τις διατροφικές του συνήθειες η να αδυνατίσει. Πολλές φορές μπορεί να έχεις την καλύτερη διάθεση να αλλάξεις τη διατροφή σου αλλά άτομα του περιβάλλοντος να μην σε αφήνουν. Ποιοι είναι αυτοί:
Οι δικοί σου. Αν μένεις με τους γονείς σου, μπορεί να είναι δύσκολο να έχεις μόνο τα τρόφιμα που θες εσύ μες στο σπίτι. Επιπλέον αν έχεις κάνει και πολλές προσπάθειες στο παρελθόν και έχεις αποτύχει, ειναι αναμενόμενο οι γονείς σου να μην πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρεις και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό όταν γνωρίζεις ότι όλοι στο οικογενειακό σου περιβάλλον περιμένουν να αποτύχεις.
Τι να κάνεις:
*Μην το ανακοινώσεις σε κανένα. Μια στρατηγική είναι να μην πεις σε κανένα ότι προσπαθείς να αλλάξεις τη διατροφή σου, απλά άλλαξε τις διατροφικές σου συνήθειες διακριτικά, για παράδειγμα αγόρασε δικό σου ψωμί ολικής αλέσεως αν προτιμούν οι δικοί σου άσπρο, φάε βρώμη (η άλλο δημητριακό χωρίς ζάχαρη) αντί για έτοιμα δημητριακά με ζάχαρη, φάε λιγότερα γλυκά.
*Βολέψου. Αν μένεις με άλλους και κυρίως με τους γονείς σου, μπορεί να είναι δύσκολο να απαιτήσεις να σου μαγειρεύουν ότι θες εσύ, γι αυτό πρέπει να βολευτείς. Βγάλε τη πέτσα η τα λιπαρά κομμάτια από τα κρέατα, απόφυγε τις πολλές σάλτσες, περιόρισε το ψωμί και το τυρί και το μόνο που μπορείς να ζητήσεις είναι να υπάρχουν κάποια λαχανικά η σαλάτα σε κάθε γεύμα (αυτό άλλωστε κάνει καλό σε όλους).
Ο/η σύντροφος σου. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν παντρεύεται κανείς παίρνει βάρος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι βολευόμαστε, παύει να υπάρχει η ανάγκη να εντυπωσιάσουμε αλλά και ο γάμος πολλές φορές συμπίπτει με αυξημένες υποχρεώσεις: δουλειά, παιδιά κτλ.
Τι να κάνεις:
*Συζήτησε το. Μπορεί να πιστεύεις ότι ο/η σύντροφος σου θα συμφωνήσει αμέσως και θα θέλει να αδυνατίσεις, όμως στη πραγματικότητα μπορεί να συναντήσεις αντίσταση εκεί που δεν το περιμένεις. Υπάρχουν... αρκετοί λόγοι γι' αυτό το φαινόμενο: Δεν θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Αν για παράδειγμα καθόσασταν μπροστά στη τηλεόραση και τρώγατε μαζί πατατάκια κάθε βράδυ, αυτό θα σταματήσει. Μπορεί να φοβάται τη σύγκριση, αν αδυνατίσεις και ο σύντροφος σου παραμείνει στις ίδιες διατροφικές συνήθειες η και στο ίδιο βάρος, τότε αυτό μπορεί να τον/την κάνει να νιώθει ενοχές η να απειλείται. Μπορεί να ζηλεύει, αν αδυνατίσεις μπορεί να τον/την αφήσεις. Εξήγησε λοιπόν στο σύντροφο σου ότι θες να αλλάξεις κάποια πράγματα, μπορεί να συμφωνήσει και να σε ακολουθήσει μπορεί και όχι, θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η για κάθε ενδεχόμενο. Πάντως έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα ζευγάρι αλλάξει μαζί διατροφικές συνήθειες χάνει πιο πολύ βάρος από το αν έκαναν δίαιτα μόνοι τους.

6 σχόλια:

  1. ειμαι 55 κιλα και θελω να αδυνατισω αχ τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sorry κιολας, αλλά το να λες σε άνθρωπο 55 κιλών να κάνει δίαιτα είναι τραγικό. Πες μας ύψος/φύλλο/ηλικία ανώνυμε. Δίαιτα να μην κάνεις όπως και να έχει, απλά καθάρισε τη διατροφή σου από συσκευασμένες αηδίες/λιπαρά κλπ και θα δεις μεγάλη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαν κανει κανεις τις νηστειες της εκκλησιας οπως πρεπει (βεβαια να μην εχει τιποτα ιατρικα προβληματα) τοτε αυτοματως στις περισσοτερες περιπτωσεις εχει λυσει το προβλημα του αδυνατισματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μισό λεπτό. Για να ξεχωρίσουμε τι είναι τραγικό. Προφανώς ο άνθρωπος που γράφει "Είμαι 55 κιλά και θέλω να αδυνατίσω, τι να κάνω?", δεν είναι σοβαρός. Είναι προφανώς κάποιος που θέλει να κάνει πλακίτσα, ενώ εδώ είναι σοβαρό blog. Και αυτό φίλε μου είναι το τραγικό. Ας πάει λοιπόν να κάνει δίαιτα ή ψυχανάλυση, να τελειώνουμε, γιατί σε όλους τους υπόλοιπους μας ενδιαφέρουν πολύ τα όσα γράφει ο διαιτολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαλαρώστε λίγο ρε παιδιά! Χιουμοράκι είναι, για κάτι κολλημένα κοριτσάκια που έτσι και ζυγίζουν 0,2 γρ. παραπάνω απ'τα κιλά τους χαλάνε τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή