1/25/2011

Εσύ θα πήγαινες σε διαιτολόγο; Τα περιοδικά τελικά είναι οι διαιτολόγοι μας.

Το έχουμε ξαναδεί σε άλλες έρευνες αυτή απλά το επιβεβαιώνει. Μια δημοσκόπηση του Συλλόγου Διαιτολόγων Αυστραλίας έδειξε ότι μόνο το 12,3% των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος θα επισκέπτονταν διαιτόλογο, ενώ 16,1% θα έβρισκαν πληροφορίες από περιοδικά η βιβλία, και το 27,3% θα ζήταγε συμβουλές από το γιατρό τους. Εντάξει δεν λέμε ότι όλοι οι διαιτολόγοι ειναι τέλειοι, άλλωστε το έχουμε διαπιστώσει και εδώ, αλλά ειναι φανερό ότι τα περιοδικά σίγουρα δεν ειναι η καλύτερη πηγή μιας και έχουμε δει ότι τα άρθρα και οι συμβουλές ειναι γραμμένα από άσχετους δημοσιογράφους που νομίζουν ότι έγιναν ειδικοί σε θέματα διατροφής αλλά και υγείας επειδή γράψανε 3-4 αρθράκια η έκαναν μία έρευνα στο internet. Δεν ειναι ειδικοί, δημοσιογραφία έχουν σπουδάσει. Το άλλο πρόβλημα με τα περιοδικά ειναι ότι η ύλη επηρεάζεται από τους διαφημιστές - και αυτό το έχουμε δει πολλές φορές. Από την άλλη και οι γιατροί δεν έχουν ούτε τις γνώσεις (ούτε τις σπουδές), ούτε το χρόνο να δώσουν τη σωστή καθοδήγηση, και δίνουν προτυπωμένες δίαιτες και συνταγές για φάρμακα. Αν έχεις σημαντικό πρόβλημα βάρους η υγείας που επηρεάζεται από τη διατροφή αυτό που πρέπει να κάνεις είναι... σαφώς να μιλήσεις με το γιατρό σου και μετά να επισκεφτείς ενα πραγματικό διαιτολόγο με πτυχίο και συστάσεις για να σου δώσει τις σωστές πληροφορίες και άμα δεν σου αρέσει η δεν σου γεμίζει το μάτι, τον αλλάζεις. Δυστυχώς όπως και με όλες τις ειδικότητες υγείας καμιά φορά πρέπει να ψάξεις αρκετά μέχρι να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο. Έχουμε αναφερθεί αρκετά στο θέμα και για το ποιος ειναι τελικά ο ειδικός, τι στοιχεία πρέπει να έχει ένας καλός διαιτολόγος, και πως το κράτος επιτρέπει στον καθένα που δεν ειναι διαιτολόγος να ανοίγει διαιτολογικό γραφείο. Εσύ που θα πήγαινες;

4 σχόλια:

  1. Σ εσένα θα ερχόμουν. Που είναι το γραφείο σου, οέο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πρώτη φορά στην ζωή μου έκανα δίαιτα πριν από 10 μήνες, με την βοήθεια διαιτολόγου. Ο διαιτολόγος έχει πτυχίο, ανήκει στον σύνδεσμο διαιτολόγων και είχα καλές συστάσεις. Αποτέλεσμα- κατέστρεψα την υγειά μου. Απόχτησα διατροφικά προβλήματα που δεν είχα, χρειάστηκε να κάνω θεραπείες με ορμόνες και να επισκέπτομαι γιατρούς και ψυχολόγους για να ξεπεράσω τα προβλήματα που απέκτησα.

    Ξαναέβαλα όλα τα κιλά που έχασα και ακόμα περισσότερα.

    Τι έμαθα από όλο αυτό, (αυτή είναι απόλυτα προσωπική άποψη), οποιαδήποτε μορφή δίαιτας δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα.

    Κατάλαβα ότι απλά πρέπει να ακούω το σώμα μου, να τρώω όταν πεινώ, να σταματώ όταν έχω χορτάσει (ακόμα και αν είναι με δύο μπούκες), να απολαμβάνω αυτό που τρώω (δηλαδή δεν βλέπω τηλεόραση, δεν διαβάζω, η προσοχή μου είναι στο τι τρώω και καταλαβαίνω τοις γεύσεις μασώντας καλά). Επίσης, να ακούω το σώμα μου και όχι την ψυχολογία μου. Κάνω γυμναστική αλλά αν δεν είναι εφικτό, προσπαθώ να κινούμαι περισσότερο με τα πόδια, περπατώντας (μέσα στο σπίτι, στο γραφείο κτλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω... Σοφές κουβέντες είπες όμως.. Πόσα κιλά κατάφερες να χάσεις και πόσα ξαναπήρες? Ήταν τόσο αυστηρή η δίαιτα που σου έδωσε που αναγκάστηκες να κάνεις θεραπείες με ορμόνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν νομιζω οτι φταιει η ταδε διαιτολογος...νομιζω οτι ο καθενας μονος του οδηγειται σε υπερβολες...εγς προσωπικα πρωτη φορά πηγαινω σε διαιτολογο...πρωτη φορα που βλεπω αποτελεσμα και πρωτη φορα που οχι μονο χανω κιλα αλλα αποκτω και καλυτερες διατροφικες συνηθειες...βεβαια εξαρταται και απο το γιατρο...απλα σιγουρα ενας διαιτολογος ειναι καλυτερος απο ενα περιοδικο καθως ερχεται σε αμεση επαφη με τον σθενη του και ειναι σε θεση να του φτιαξει ενα προγραμμα ειδικα για αυτον...ενα περιοδικο δεν μπορει

    ΑπάντησηΔιαγραφή