1/15/2011

Το καλό πρωινό. Μύθοι και Αλήθειες για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Ζητήσατε κάποιες ιδέες για πρωινό. Όπως είπαμε είναι όντως σημαντικό να τρώει κανείς πρωινό αλλά επίσης σημαντικό είναι να τρως ενα πρωινό που σου αρέσει, αλλιώς δεν θα το φας. Γι' αυτό όπως είπαμε και στη αρχή εδώ δεν θα βρείτε έτοιμα διαιτολόγια και μενού που να επιβάλλουν συγκεκριμένες τροφές.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού πρωινού;
*Να συνδυάζει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά
*Να προσφέρει φυτικές ίνες
*Να μην είναι επεξεργασμένο
*Να μην περιέχει πολλά σάκχαρα
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλουν σε ενα πρωινό που θα σε χορτάσει και αυτό σημαίνει καλύτερο έλεγχο της πείνας.
Πως μπορώ να επιλέξω ενα καλό πρωινό;
Οι επιλογές είναι πολλές αρκεί να θυμάσαι ότι καλό είναι να περιέχει αυτά τα τρία: Υδατάνθρακες, Πρωτεΐνη, Λιπαρά
*Πηγές υδατανθράκων: 100% Ολικής αλέσεως ψωμί η δημητριακά (ψωμί δηλαδή που παράγεται μόνο από ολικής αλέσεως αλεύρι, η πλήρες ανεπεξέργαστα δημητριακά όπως βρώμη, κριθάρι), φρούτα, κριθαρένια παξιμάδια.
*Πηγές Πρωτεΐνης: Αυγά, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, κοτόπουλο (η άλλο κρέας που δεν είναι επεξεργασμένο), τυρί, γιαούρτι, γάλα (αλλά όπως είπαμε αυτό δεν χορταίνει ιδιαίτερα), ξηροί καρποί.
Όσο για τα λιπαρά, οι περισσότερες πηγές πρωτεΐνης περιέχουν λιπαρά.
Πρέπει να τρώω φρούτο και γαλακτοκομικό το πρωί; Όχι απαραίτητα. Αν και έχει καθιερωθεί η συνήθεια να καταναλώνουμε φρούτα και γαλακτοκομικά το πρωί... αυτό δεν είναι απαραίτητο, μπορείς να καταναλώσεις αυτές τις τροφές και άλλες ώρες. Σε πολλά άτομα δεν τους αρέσει να τρώνε φρούτα το πρωί και προτιμούν να τα τρώνε αργότερα.
Πρέπει να είναι μεγάλο το πρωινό; Όχι. Το μέγεθος του πρωινού εξαρτάται από το άτομο. Θα έχεις ακούσει ότι πρέπει να είναι μεγάλο το πρωινό, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό η γιατί δεν αντέχει κάποιος να τρώει τεράστιο πρωινό η γιατί δεν έχει το χρόνο η γιατί του πέφτει "βαρύ". Το μυστικό είναι να βρεις το ιδανικό πρωινό για σένα από άποψη ποσότητας, ευκολίας και γεύσης.
Προτάσεις και ιδέες για πρωινό:
*Αυγό βραστό με ψωμί ολικής αλέσεως
*Δημητριακά ολικής όπως βρώμη με ξηρούς καρπούς και ψιλοκομμένο φρούτο με στραγγιστό  γιαούρτι
*Ομελέτα και φρούτο
*Ολικής αλέσεως ψωμί με τυρί
*Τοστ (ολικής ψωμί) με κοτόπουλο (η άλλο μη-επεξεργασμένο κρέας)
*Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι η φυστικοβούτυρο
*Σάντουιτς (ολικής ψωμί) με βραστό αυγό
*Τυρί κότατζ με ψιλοκομμένο φρούτο
*Κριθαρένιο παξιμάδι με λίγο λάδι και φέτα
* Φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς και λίγη βρώμη.

29 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα όλη την παρέα,όντως είναι πολύ σημαντικό να τρώς πρωινό,και ειδικα τις μέρες που δουλεύεις,έτσι θα σε κρατήσει εως το απογεύμα,για να φας το κανονικό σου γευμα.
    Μου άρεσε η προταση σου το τοστ με κοτόπουλο για πρωινό!
    MAKIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα) πρέπει οπωσδήποτε να είναι χαμηλών λιπαρών; Είναι ας πούμε οκ να φάει κανείς κριθαρένιο παξιμάδι με γραβιέρα;
    Επίσης, ποια η άποψή σας για το βούτυρο και τη χρησιμότητά του; Αναφέρομαι σε κανονικό βούτυρο, όχι σε μαργαρίνη ή άλλο φυτικό προϊόν.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε έχω αναφερθεί ξανά στο θέμα του φρέσκου βούτυρου και της μαργαρίνης. Γνωρίζοντας λίγα αγγλικά μπορείς να αξιοποιήσεις τις πληροφορίες σε αυτό το υπέροχο άθρο στο :

    http://www.westonaprice.org/index.php?option=com_content&view=article&id=519:why-butter-is-better&catid=22:food-features&Itemid=131

    Το φρέσκο βούτυρο εν συντομία αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες τροφές για το αθρώπινο είδος τώρα και στο παρελθών. Τα οφέλη του στην υγεία πάρα πολλά και αποδεδειγμένα 100%. Μακρία απο τις μαργαρίνες.

    Επίσης θα ήθελα να παραπέμψω τους αρθρογράφους του blog στο http://www.westonaprice.org/food-features/1893-living-with-phytic-acid.html

    προκειμένου να καταλάβουν πως κάποιος μπορεί να υποσιτίζεται τρώγοντας ψωμή ολικής άλεσης, στάρι, ρύζι,ξηρούς καρπούς και σπόρους χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία τους. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και για κάποιον που καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες λαχανικων και φρούτων. Λέξεις κλειδιά στο άρθρο είναι: phytic acid, phytase.
    Αν όλα αυτα τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές που καταναλώνουμε ήταν διαθεσιμα σίγουρα δεν θα υπήρχε και η ανάλογη ανάπτυξη του εμπορίου συμπληρωμάτων διατροφής η οποία πλέον δεν αντλεί τα περισσότερα κέρδη της κυρίως απο αθλητές αλλά απο τους απλούς πολίτες.

    Τελικό συμπέρασμα τα φυτά, τα δημητριακά,τα φρούτα και οι σπόροι δεν θέλουν να φαγωθούν. Η χημική τους σύσταση των παραπάνω (τροφών) εξυπηρετεί την τελεονομία του κάθε είδους πρώτα και μετά την θρέψη του ανθρώπου. Μέχρι λιπόν να αποκτήσουμε τέσσερα στομάχια όπως οι κατσίκες καλό είναι να δώσουμε την ανάλογη προσοχή στην παρασκευή των γευμάτων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπορειτε να κανετε μια κριτικη για το τυρι μιλνερ και το λογαδι?

    ψωμι του τοστ παιρνω απ το φουρνο της γειτονιας ενα ολικης αλεσεως πολυσπορο.. καλα κανω? ειναι υγιεινο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικά με τα γαλακτοκομικά. Όχι δεν είναι απαραίτητο τα γαλακτοκομικά να είναι άπαχα η ημάπαχα. Όπως αναφέραμε και στην ανάρτηση η παρουσία λίπους στο πρωινό επίσης συνεισφέρει στο κορεσμό. Η ποσότητα λίπους που θα έχεις στο πρωινό σου θα εξαρτηθεί και με τη ποσότητα λίπους που καταναλώνεις και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, ενώ πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στη διατροφή σου πρέπει να προέρχεται από ακόρεστα (μονοακόρεστα-πολυακόρεστα) λιπαρά, δηλαδή από φυτικές πηγές όπως ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κύριε Γεωργά,
    έχω διαβάσει και την προηγούμενη ανάρτησή σας σχετικά με το βούτυρο και το ψωμί. Η ερώτησή μου για τα λιπαρα του πρωινού απευθυνόταν ωστόσο στον συγγραφέα του blog, το Διαιτολόγο δηλαδή, τον οποίο και θεωρώ αρμόδιο να απαντήσει. Όχι ότι δεν εκτιμώ και τη δική σας συνεισφορά, αλλά δεν βλέπω γιατί οι ιστοσελίδες στις οποίες παραπέμπετε είναι εξ ορισμού πιο αξιόπιστες από άλλες που θα μπορούσαν να ισχυρίζονται το εντελώς αντίθετο! Τι είναι αυτό που τις κάνει διατροφικά "ευαγγέλια" δηλαδή;
    Αυτά - και χωρίς παρεξήγηση ελπίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η γνώση κατά την γνώμη σας πρέπει να πηγάζει απο ενα μέρος και απο ενα άτομο; Αν ναι απλά δεν συμφωνούμε. Επίσης δεν σας υποχρέωσα να επισκεφθείτε τις συγγεκριμένες ιστοσελίδες ή να εστερνιστείται τα όσα αναγράφουν. Νομίζω οτι μου οφείλετε και ενα ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσα στο ερώτημα σας.

    Όσον αφορά την ιστοσελίδα που παρπέμπω αν την διαβάσατε, ότι πληροφορίες δίνει υποστηρίζονται απο αναλυτική ανάλογη βιβλιογραφία .Επίσης περιλαμβάνει το βιοφγραφικό των συγγραφέων. Αν επιθυμείτε να λαμβάνεται πληροφορίες απο τον διαιτολόγο χωρίς την αναλυτική παρουσίαση της βιβλιογραφίας για την κάθε απάντηση που δίνει και χωρίς να γνωρίζεται τίποτα για τον ίδιο και το έργο του κανένα πρόβλημα και καμία παρεξήγηση. Επίσης εαν γνώριζα και το όνομα με το οποίο εμφανίζεστε δεν θα διατάρασα την ηρεμία σας και την θεμελιωμένη τάξη πραγμάτων που έχετε δημιουργίση μέσα σας. Μετά το ευχαριστώ σας η ταπεινή μου συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν και έλληνες υποστηρικτές του Weston Price Foundation, μπράβο, πολύ χαίρομαι! :)
    Η αλήθεια είναι όμως είναι οι πιο πολλοί Έλληνες με κοιτάζουν σαν ΟΥΦΟ όταν τους μιλάω για το ωμό γάλα και βούτυρο, μούλιασμα των δημητριακών, τους ζωμούς από κοκαλα κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί όχι. Η ιστορία του ανθρώπου στη γή, οι διατροφικες του συνήθειες λένε όλη την αλήθεια.
    Σήμερα το 2011 έχουμε γεμίσει γιατρούς,φαρμακοβιομηχανίες, διαιτολόγους και πληθώρα πτυχίων. Παρόλα αυτά είμαστε πιο άρρωστη και αδύναμη απο την πρώτη στιγμή που εμφανιστήκαμε στην γή. Αυτό θα έπρεπε να λέει κάτι σε όλους. Ξεχάσαμε να παρατηρούμε.Δεν θυμόμαστε πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Τρέχουμε πιο γρήγορα απο όσο χρειάζεται και πηγαίνουμε πίσω. Η πρόβλεψη για θανάτους απο καρκίνο στις ΗΠΑ το 2020 υπολογίζεται στατιστικά 1 στους 2. Μια ματιά στους συνανθρώπους που μας περιβάλλουν αρκή για να καταλάβουμε οτι κάτι κάνουμε λάθος. Ο Weston Price πρώτα παρατηρούσε και μετά ερευνούσε. Ότι έκαναν και οι αρχαίοι έλληνες. Παρατηρούσαν. Σημέρα γνωρίζουμε οτι θέλουν να γνωρίζουμε. Στήρα γνώση μέσα και έξω απο τους ναούς της γνώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνώμη και πάλι για τα όποια ορθογραφικά μου λάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σήμερα πάντως έφαγα το κοτόπουλο με ψωμί ολικής άλεσης.. Πολύ ωραίο ήταν.. Και όντως πολύ χορταστικό..
    Αύριο θα δοκιμάσω το γιαούρτι με τα δημητριακά...
    Ευχαριστούμε πολύ διαιτολόγε..

    Εσείς κύριε Γεωργά υποστηρίζετε ότι θα πρέπει να υπάρχει προπαρασκευή στα φρούτα πριν τα φάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Γεωργά διάβασα τα άρθρα στα οποία μας παραπέμψατε και κατάλαβα την άποψή σας.
    Διαιτολόγε, εσύ τι γνώμη έχεις για αυτό? Πιστεύεις πως υπάρχει περίπτωση να υποσιτιζόμαστε ή να καταστρέφουμε τα δόντια μας κτλ με προιόντα ακατέργαστα ή ολικής άλεσης?
    Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν θα μπορούσαμε να έχουμε τη δική σου γνώμη πάνω στο θέμα αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τα φρούτα εφόσον καταναλώνονται στα πλαίσια της λογικής οχι. Εγω τουλάχιστον δεν το κάνω (γαλακτική ζύμωση). Στα λαχανικά ναι κάνω.Με βάση τη σύσταση τους αλλά και την υπάρχουσα βιβλιογραφία τα λαχανικά είναι πιο ισσοροπημένα διατροφικά απο τα φρούτα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει απο την φρουκτώζη και λιγότερο απο τα σαλικυλικά που περιέχουν. Άτομα αλλεργικά στην ασπιρίνη φυσικά και θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίκά συμπτώματα διαφόρων ειδών με την κατανάλωση φρούτων .Τα σαλικυλικά άλλωστε ειναι ένα νόμιζμα με δύο όψεις.

    Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να δούν περισσότερα στα:

    http://dev.westonaprice.org/food-features/1896-plants-bite-back.html

    http://salicylatesensitivity.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλαδή τι ακριβώς κάνετε στα λαχανικά κύριε Γεωργά? Έχετε την καλοσύνη να μας πείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η προπαρασκευή κάποιον λαχανικών που μπορεί να γίνει είναι το γνωστό τουρσί. Το τουρσί ουσιαστικά ειναι η γαλακτική ζύμωση των λαχανικών.

    Υπάρχουν διάφορες συνταγές για διάφορα λαχανικά.
    Το μέσο συντήρησης μέχρι τα γαλακτικά ένζυμα να πολλαπλασιαστούν και να προστατεύουν το πρωιόν μας στην γυάλα ειναι το αλάτι ή η πρωτεϊνη whey. Δεν αναφέρομαι στην σκόνη που συνήθως πωλείται σαν συμπλήρωμα διατροφής. Αναφέρομαι στο υγρό που προκύπτει μετά απο το στράγγισμα ενώς γιαουρτιού (κανονικό οχι σταγγιστό).
    Αυτο το λευκό υγρό που πολλές φορές διαχωρίζετεαι στο γιαούρτι που δεν φάγαμε ολόκληρο και το βάλαμε στο ψυγείο. Αυτή ειναι η whey που χρησιμοποιούμε σαν εκινητή για γαλακτική ζύμωση πολλών τροφών όπως ακόμη και τωνξηρών καρπών αλλα και του σταριού.

    Ένα ωραίο βίντεο που δίχνει πόσο απλά μπορούμε να κάνουμε το δικο μας τουρσί με θαλασσινό αλάτι (οχι χλωριούχο νάτριο) ειναι αυτό:

    http://www.youtube.com/watch?v=i77hU3zR-fQ

    Φυσικά τρώω και ωμά λαχανικά. Η προσθήκη όμως τουρσιού εμπλουτίζει την διατροφή μας με οξεόφιλα βακτήρια και ένζυμα απαραίτητα για την πέψη των θρεπτικών συστατικών(πρωτϊνη,υδατάνθρακες, λίπος, σύνθεση βιταμινών). Κατά συνέπεια κάνει τα λαχανικά πιο εύπεπτα ακόμα και για τα πιό εξασθενημένα πετπτικά συστήματα.Η μαγειρεμένες τροφές έχουν χάσει τα ένζυμα τους λόγο της υψηλής θερμοκρασίας.

    Επίσης για το δικό σας βιολογικό γιαούρτι απο βιολογικό γάλα μη ομογενοποιημένο με κόστος μικρότερο απο 12 ευρώ τα 5 κιλά ρίξτε μια ματιά εδώ:

    http://how2heroes.com/videos/soups-sauces/yogurt

    Απο αυτό μετά παίρνετε και την δική σας Whey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάτι δε μου πάει καλά εδώ...ίσως επειδή μπορεί τη μια να βάζουμε το όνομά μας και την άλλη να το παίζουμε άγνωστοι κάνοντας ερωτήσεις προς το όνομά μας... πλάκα έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παιδιά για να μη γίνει καμια παρεξήγηση, εγω ρώτησα τον άνθρωπο. Οκ, μην τον παρεξηγήσουμε και τόσο πολύ. Τώρα θα μπορούσα να βάλω ένα όνομα από πάνω, αλλά κι αυτό θα το πάρεις διαφορετικά. Πάντως, όχι είναι "αθώος". Ας μη βλέπουμε παντού φαντάσματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mπορουμε να τρωμε τηγανιτες για πρωινο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται σε ποιες τηγανίτες αναφέρεσαι: τηγανίτες λέγονται αυτές που μοιάζουν με λουκουμάδες και τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι οπότε η απάντηση είναι όχι. Τηγανίτες όμως λέγονται και τα αμερικάνικα pancakes που ψήνονται σε τηγάνι (συνήθως αντικολλητικά). Και αυτές βασικά αποτελούνται από αλεύρι, γάλα και αυγό αλλά δεν τηγανίζονται. Θα μπορούσες να τις φτιάξεις πιο υγιεινές με ολικής αλέσεως αλεύρι και να τις συνοδέψεις με φρούτα.

      Διαγραφή
    2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ PANCAKES ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΕΝΟΟΥΣΑ

      Διαγραφή
  19. Άνετα. Φάε δέκα τόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΣΤΟΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΧΙ ΣΕ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μα σοβαρά το έλεγα. Φάε δέκα τόνους. Και ρίξε και σιρόπι από πάνω. Μη φας λιγότερο. Δέκα τόνους και πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανε καλυτερα εσυ 10 στροφες γυρω απο την εξυπναδα σου μπας και χασεις λιγη απο την ειρωνια σου.

      Διαγραφή
  22. Παρακαλώ, αυτό το σάιτ είναι θησαυρός, και δε χρειάζεται να μαλώνουμε, έτσι κάποιοι σταματάν να γράφουν, και χάνουμε πληροφορίες που δυνητικά είναι πολύ χρήσιμες για εμάς τους διατροφικά αμόρφωτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Γεωργά ή τον αγαπητό διατροφολόγο, σχετικά με το βούτυρο. Πήγα στο λινκ που έβαλε ο κ. Γεωργάς αλλά δεν ξέρω τόσο καλά Αγγλικά για να τα καταλάβω όλα. Τελικά αυτά τα σκευάσματα τύπου Becel που πωλούνται στα σούπερ μάρκετς (με ωμέγα-3 κλπ) δεν είναι καλά? Ενώ το αγνό βούτυρο είναι? Διαφωτίστε μας.. (Και ας μην αρχίσουν οι ειρωνίες παρακαλώ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κι εγω έχω την ίδια απορία με τη Χάιδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "κανε καλυτερα εσυ 10 στροφες γυρω απο την εξυπναδα σου μπας και χασεις λιγη απο την ειρωνια σου"?

    Καλά σοβαρά, από πού βγήκαν αυτές οι φράσεις? Από κανένα χρονοντούλαπο? Ούτε η γιαγιά μου δεν τα λέει αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ποια είναι η θέση σας κ Διαιτολόγε όσον αφορά τα άρθρα του Weston A Price? Σας θερμοπαρακαλω για μια απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή