11/14/2010

Προκαλεί η ζάχαρη καρκίνο;

Ένα πρόσφατο σχόλιο αναγνώστη αναφέρει ότι άκουσε ότι η ζάχαρη είναι παράγοντας στην εμφάνιση καρκίνου. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι δεν έχει αποδειχτεί πουθενά ότι η ζάχαρη προκαλεί άμεσα καρκίνο, και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν αποφεύγεις τη ζάχαρη εντελώς δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσεις καρκίνο. Επιπλέον ακούγεται συχνά ότι η ζάχαρη είναι τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό όντως είναι αλήθεια αλλά η ζάχαρη είναι τροφή για όλα τα κύτταρα του οργανισμού οπότε ακόμα και κάποιος που έχει καρκίνο δεν θα δει κάποια διαφορά στη θεραπεία του αποφεύγοντας τη ζάχαρη.
Η ζάχαρη η ινσουλίνη και ο καρκίνος: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο οργανισμός για να διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα. Όταν τρώμε οποιαδήποτε μορφή υδατάνθρακα όπως ψωμί, γάλα, φρούτα, όσπρια, ζάχαρη, μέλι κτλ, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να βοηθήσει το σάκχαρο που λαμβάνουμε από αυτές τις τροφές να φύγει από το αίμα και να πάει στα διάφορα όργανα του σώματος, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Το σάκχαρο (γλυκόζη) είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τώρα αν δεν υπάρχει η αναμενόμενη αντίδραση στην ινσουλίνη, το πάγκρεας παράγει και άλλη ινσουλίνη προκειμένου να πέσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο περνάει ο καιρός το πάγκρεας μπορεί να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει αυτή την κατάσταση. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί όταν κάποιος είναι παχύσαρκος η καταναλώνει πολλές τροφές με πολλή ζάχαρη όπως γλυκά, αναψυκτικά, η και επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί κτλ.), αυτές οι τροφές απορροφούνται γρήγορα από τον οργανισμό προκαλώντας απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα και αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και αυτό κάνει τον οργανισμό να αποθηκεύει πιο πολύ λίπος. Επιπλέον δημιουργείται αυτό που λέμε αντίσταση στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση) το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρκίνο. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έμμεσα η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπορεί προκαλέσει ινσουλινοαντίσταση και αυτό με τη σειρά του να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου... αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο αξίζει να πούμε ότι έχει σημασία το είδος υδατανθράκων που καταναλώνουμε για να μην έχουμε μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Αντι λοιπόν για γλυκά και αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη χωρίς θρεπτικές ουσίες, είναι καλό να προτιμάμε ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι τα οποία δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα απότομα και να καταναλώνουμε με μέτρο τα γλυκά που έτσι και αλλιώς είναι άδειες- άχρηστες θερμίδες.

2 σχόλια:

  1. Θα έπρεπε να μάθετε πρώτα μερικά πράγματα για την χλωρίδα του πεπτικού συστήματος και με πιο τρόπο διαταράσεστε καταναλώνοντας τροφές με χαμηλό γλεικεμικό δείκτη. Όταν το πεπτικό υπολειτουργεί το επόμενο στάδιο είναι αυξημένη συγκέντρωση τοξινών και άλλων πραπροϊοντων στο αίμα. Δηλαδή υπερφόρτωση στο ήπαρ και πάει λέγοντας. Δεύτερον 100% αποδεδειγμένο αυξημένη γλυκόζη στο αίμα οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού για 8 ώρες με ότι αυτο συνεπάγεται.

    Τέλος το ψωμί ολικής άλεσης,δεν έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δηλαδή τουλάχιστον κάτω απο 70.Τα ζυμαρικά με το ρύζι βρίσκονται οριακά κάτω απο 70. Τεράστια σημασία στην διέγερση της ινσουλίνης και άρα την πιθανότητα αύξησης του λίπους παίζει το γλυκαιμικό φορτίο το οποίο στα προϊοντα που αναφέρατε ειναι πέρα απο κάθε φαντασία.Τα φυτικά οξέα στο ψωμί όπως το καταναλώνουμε σήμερα καθώς και στα ζυμερικά είναι γεμάτα φυτικά οξέα που σημαίνει οτι δημιουργούν πρόβλήματα στην απορρόφηση των μετάλλων με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Η ζάχαρη και η τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν σκοτώνουν άμεσα αλλα αργά και σταθερά όπως το τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή