10/13/2010

Άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης...από ζαχαροπλάστη. Όχι τα γλυκά δεν κάνουν για πρωινό.

Διαβάζουμε στη Ελευθεροτυπία ένα άρθρο λίγο πιο παλιό (δημοσιεύτηκε αρχές Σεπτεμβρίου) με τίτλο "Τα γλυκά πρωινά της νέας σχολικής χρονιάς" όπου η συγγραφέας - σεφ δίνει συνταγές για γλυκά πρωινά για παιδιά και μεγάλους, μάλιστα αναφέρει η ότι τα γλυκά για πρωινό επιβάλλονται αφού προσφέρουν "φουλ ενέργεια και καλές αποδόσεις και επιδόσεις". Στη συνέχεια δίνει συνταγές για κέικ και μπισκότα με ζάχαρη, σοκολάτα, άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι και λιπαρά και άντε.. και μερικά φρουτάκια. Διαβάζοντας το πολλές καλές μαμάδες (η και γιαγιάδες) θα κάτσουν να φτιάξουν αυτά τα γλυκά για να τα δώσουν στα παιδιά. Σαφώς είναι πιο υγιεινά από τα έτοιμα κέικ, κρουασάν που βρίσκεις έξω, αλλά σίγουρα δεν κάνουν για πρωινό ούτε δίνουν ενέργεια ούτε βελτιώνουν την απόδοση των παιδιών. Αντιθέτως η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι που χρησιμοποιείται σε αυτές τις συνταγές δίνουν μια στιγμιαία ενέργεια στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους, ανεβάζουν το σάκχαρο απότομα και γρήγορα και μετά έχουμε και μια απότομη πτώση η οποία αφήνει το παιδί με λιγότερη ενέργεια, λιγότερη συγκέντρωση και περισσότερη πείνα, και δεν θα μιλήσουμε καν για τη θερμιδική αξία αυτών των γλυκών. Όχι λοιπόν γλυκά για το πρωί, προτίμησε... κάτι για σένα και το παιδί σου που θα περιλαμβάνει ολικής αλέσεως υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως ψωμί η δημητριακά), λίγη πρωτεΐνη (γάλα, αυγά, γιαούρτι) και μικρή ποσότητα φρούτου (φρούτο η χυμό). Σεφ, και μάγειροι αν δεν γνωρίζετε από διατροφή μην παραπληροφορείτε το κόσμο, απλά δώστε μας τις νόστιμες συνταγές σας και αφήστε τα διατροφικά σχόλια.

4 σχόλια:

  1. Ενα παρόμοιο άρθρο που διάβασα χτες εδω:
    http://www.psychologytoday.com/blog/your-brain-food/201010/how-coffee-and-donuts-enhance-memory
    αφορούσε τα αμερικάνικα ντονατς.
    Οτι δηλαδη τα ντοντατς δινουν την "καταλληλη" ενεργεια για να μπορεσει να ξυπνησει ο ανθρωπινος οργανισμος και να λειτουργει καλυτερα.
    Είναι παρομοια περιπτωση νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για το link. Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος/καθηγητής φαίνεται να αναφέρεται στη περίπτωση που κάποιος καταναλώνει ένα πρωινό μόνο με πρωτεΐνη και λιπαρά χωρίς υδατάνθρακες (αυγά-μπέικον) οπότε είναι αναμενόμενο (και σωστά αναφέρει ο αρθρογράφος) να αναζητά ο οργανισμός υδατάνθρακες στη μορφή ζάχαρης (ντόνατς) αργότερα. Για αυτό και ένα πρωινό πρέπει να περιέχει και υδατάνθρακες για να μην αναζητάμε γλυκά αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααα μαλιστα.Ομως δεν ειναι αναγκη να παρουμε τους υδατανθρακες απο ντονατ.Μπορουμε απο μια φετα ψωμι με μελι.Αρα λαθος καταλαβα εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντώς εγώ προσωπικά αν θέλω να "αμαρτήσω" προτιμώ να φάω το γλυκό μου για πρωϊνό (πχ. κρέπα με κουβερτούρα) παρά οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή