10/07/2010

Άρθρο η Διαφήμιση; Παραπληροφόρηση...από διαιτολόγο.

Διαβάζουμε άρθρο στο in.gr: συμβουλές για υγιή καρδιά, που μας δίνει διαιτολόγος. Φτάνουμε στη τελευταία συμβουλή: Μειώστε το κορεσμένο λίπος. Ο συγγραφέας αναφέρει πολύ σωστά ότι η υπερκατανάλωση λίπους και χοληστερόλης αυξάνει την προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα και αφήνει το καλύτερο για το τέλος: ο διαιτολόγος μας εξηγεί ότι "μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε πιο άνετα τα αλλαντικά, καθώς κυκλοφορούν στην αγορά αλλαντικά με ελαιόλαδο, στα οποία το μεγαλύτερο μέρους του ζωικού λίπους που παραδοσιακά περιέχουν έχει αντικατασταθεί από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν μία σαφώς πιο υγιεινή επιλογή που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις." Χμμμμ, σας θυμίζει κάτι; Εμείς γνωρίζουμε μόνο μία εταιρία αλλαντικών που έχει αντικαταστήσει το κορεσμένο λίπος με ελαιόλαδο. Θα το ξαναπούμε εδώ αλλά προφανώς ο συγκεκριμένος διαιτολόγος που έχει και PhD "παρέβλεψε" η μήπως "ξέχασε" μια πολύ γνωστή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που έδειξε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα (πχ. αλλαντικά) αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 42%. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο κίνδυνος φαίνεται να οφείλεται στο αλάτι και στα συντηρητικά που περιέχουν τα αλλαντικά και όχι από το λίπος, οπότε το γεγονός ότι μέρος του λίπους έχει αντικατασταθεί με ελαιόλαδο δεν μειώνει τον κίνδυνο ιδιαίτερα. Το κακό με όλη αυτή την υπόθεση είναι... ότι πολλοί άνθρωποι διάβασαν αυτό άρθρο, ίσως και άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τη καρδιά τους και θα ακολουθήσουν αυτή συμβουλή του κύριου διαιτολόγου πιστεύoντας ότι κάνουν κάτι καλό στον οργανισμό τους ενώ στην ουσία το βλάπτουν. Και για να μην ξεχνιόμαστε ο διαιτολόγος που έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο είναι ο Γενικός Διευθυντής της ομάδας διαιτολόγων Nutrimed.

4 σχόλια: