8/19/2010

Άλλο ένα παράδειγμα έμμεσης διαφήμισης. Όχι τα δελτία τύπου δεν είναι ούτε άρθρα ούτε έρευνες.

Διαβάζω σε πρόσφατο άρθρο στην Ελευθεροτυπία (πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) ότι υπάρχει "Έλλειμμα ωμέγα λιπαρών στη διατροφή των παιδιών". Για να μην πολυλογούμε τα Ωμέγα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα γιατί δεν τα παράγει ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβουμε από τη διατροφή μας. Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες τα Ωμέγα-3 και τα Ωμέγα-6. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετά και από τις 2 κατηγορίες και γι' αυτό θα πρέπει να δίνουμε τις σωστές τροφές στα παιδιά μας. Για τα Ωμέγα-3: κυρίως λιπαρά ψάρια και καρύδια, ενώ για τα Ωμέγα-6: ξηροί καρποί και σπόροι και τα έλαια τους...και φυσικά σύμφωνα πάντα με το "άρθρο" τις φυτικές μαργαρίνες. Εδώ υπάρχουν 2 θεματάκια: 1. Αυτή η ιστορία περί απαραίτητων λιπαρών οξέων είχε ξαναδημοσιευθεί με σχεδόν την ίδια θεματολογία και μάλιστα είχαμε αναφερθεί σε αυτό γιατί τελικά φαινόταν ότι δεν ήταν άρθρο αλλά έμμεση διαφήμιση της Βιτάμ (Unilever). Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα: αν πάτε στη σελίδα της Unilever υπάρχει ένα link που αναφέρεται για την έλλειψη αυτών των λιπαρών στη διατροφή των παιδιών με τον ίδιο τρόπο που γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπότε πρόκειται για διαφήμιση και όχι παρουσίαση κάποιας έρευνας...
Και για να φαίνεται ακόμα πιο αληθινό βάλανε και έναν διαιτολόγο να μιλήσει. Μπράβο τους. Η όλη ιστορία ξεκίνησε γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε νέες συστάσεις για τη λήψη αυτών των λιπαρών οξέων το οποίο καλάρεσε της Unilever γιατί παράγει πολλά τέτοια προϊόντα και βρήκαν ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους, μάλιστα ο αντιπρόεδρος τους Gert Meijer βγηκε και είπε ότι οι επεξεργασμένες τροφές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια των καταναλωτών να ακολουθήσουν τις νέες συστάσεις για τα λιπαρά οξέα...(η δική μου ερώτηση βέβαια είναι, γιατί να μην λαμβάνουμε αυτές τις φυσικές ουσίες από φυσικές τροφές και όχι τεχνητές μαργαρίνες; αλλά αυτό είναι για άλλη ανάρτηση).

2. Το άρθρο αυτό δεν αναφέρει ότι σε πολλές χώρες (δυτικοποιημένες) δεν υπάρχει έλλειψη Ωμέγα -6 λιπαρών οξέων, αντιθέτως καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από αυτό που πρέπει και σε σχέση με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Και αυτό γιατί τα περισσότερα επεξεργασμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τυποποιημένα προϊόντα μπισκότα, κράκερ κτλ. περιέχουν πολλά Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες συσχετίζονται με πολλές παθήσεις. Για παράδειγμα πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η μεγάλη κατανάλωση Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μαζί με μικρή κατανάλωση Ωμέγα-3 συσχετίζεται με τη παχυσαρκία. Μάλιστα αναφέρουν ότι η λήψη Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων έχει αυξηθεί κατά 250 φορές τα τελευταία 40 χρόνια.

3 σχόλια:

  1. Επομένως τι προτείνετε για να έχουμε μια σωστή λήψη αυτών των λιπαρών οξέων και πόσες φορές την εβδομάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απλό. Αυξάνεις στην καθημερινη σου διατροφή τις πηγές των ω3 από τις οποίες έχουμε έλλειψη ακολουθώντας δυτικού τυπου διατροφή. Δηλαδή προσθέτεις στο διαιτολόγιο σου 3 μερίδες ψάρι από τις οποίες 1-2 να είναι απο λιπαρά ψάρια, αυξάνεις την κατανάλωση καρυδιών, λιναρόσπορου που είναι αρκετά πλούσια στα φυτικά ω3 (λινολενικό οξύ). Ταυτόχρονα καθιστας βασικό σου λιπαρό το ελαιόλαδο. Νομίζω για αρχή αυτά είναι αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το καλύψουμε σε μελλοντική ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή