8/02/2010

Επικίνδυνα τα συμπληρώματα ασβεστίου.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές σε έρευνα τους που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. Η έρευνα ήταν μία μετα-ανάλυση ερευνών, δηλαδή συγκέντρωσαν στοιχεία από 15 προγενέστερες έρευνες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 12000 άτομα. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 30%. Και αναφέρουν ότι τελικά οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη που μπορεί να έχουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα. Πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα οδηγούν στη σκλήρυνση αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα...
Από την άλλη, εκπρόσωποι εταιριών που παράγουν συμπληρώματα αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα διάλεξε μόνο τις έρευνες που είχαν αρνητικά αποτελέσματα και όχι αυτές που έδειξαν ότι τα συμπληρώματα δεν είχαν παρενέργειες. Οι ερευνητές πάντως αναφέρουν ότι δεν αρκεί ένα συμπλήρωμα να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι και ακίνδυνο. Και προσθέτουν ότι αυτός ο κίνδυνος που παρατηρήθηκε στην έρευνα δεν ισχύει για το ασβέστιο που λαμβάνουμε από τις τροφές.
Πάντως δεν είναι δύσκολο να λάβεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι μέσω διατροφής. Λίγο τυρί, λίγο γιαούρτι (η γάλα) αλλά και ψάρι, χόρτα και όσπρια θα σου δώσουν αυτό που χρειάζεσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου