7/03/2010

Η αντιγραφή πάει σύννεφο. Ίδιο άρθρο στα Νέα και στο Newsit. Ποιος το έγραψε πρώτος; Κανένας... Οι Αμερικάνοι.

Διάβαζα ένα άρθρο που μπήκε στο Newsit αλλά και στα Νέα. Το αστείο είναι ότι είναι το ίδιο άρθρο και δεν είναι μόνο αυτό, είναι αντιγραφή από αμερικάνικο άρθρο και επιπλέον δίνει και λανθασμένες πληροφορίες. Πήγαινε εδώ να δεις το αμερικάνικο άρθρο από το γνωστό webmd.
Συγκεκριμένα, λέει: 

* Το συγκεκριμένο κείμενο είναι από το Newsit, ωστόσο των Νέων είναι παρόμοιo με ελάχιστες αλλαγές.
Τα πιο παχυντικά τρόφιμα του καλοκαιριού και με τι θα τα αντικαταστήσετε!
Λουκάνικα
Τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα οποιουδήποτε είδους, προσθέτουν εύκολα κιλά, όχι απλώς επειδή έχουν αρκετά λιπαρά (υπάρχουν και τα λάιτ), αλλά επειδή περιέχουν και υψηλές ποσότητες νατρίου (αλατιού)-ΛΑΘΟΣ: Το αλάτι δεν περιέχει θερμίδες και άρα δεν προσθέτει κιλά (μπορεί να κάνει κατακράτηση υγρών).  

Η καλύτερη λύση είναι τα λουκάνικα γαλοπούλας.
Σαλάτες  
Μία μικρή μερίδα πατατοσαλάτας έχει 180 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα λαχανοσαλάτας έχει 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λίπους. Για να μειώσετε θερμίδες και λιπαρά, αντικαταστήστε τις μαγιονέζα με λαδολέμονο ΛΑΘΟΣ: Το λάδι έχει περισσοτερες θερμίδες από τη μαγιονέζα ανά κουταλιά., γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ή δημιουργήστε μία γερμανική σαλάτα με που περιέχει περισσότερο ξίδι από λάδι. Επιπλέον, προσθέστε λαχανικά στη σαλάτα για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικές φυτικές ίνες.

Γλυκά και ποτά 

Γλυκά, φρουτώδη αλκοολούχα ποτά σε στυλ κοκτέιλ μπορεί να είναι τα πιο δροσιστικά αλλά είναι και τα πιο παχυντικά. Ένα κοκτέιλ piña colada έχει 490 θερμίδες, ένα daiquiri 800, ένα Long Island iced tea έχει τουλάχιστον 520 θερμίδες.

Επίσης, τα δροσιστικά ποτά, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, ενεργειακά ποτά και μπύρα, μπορεί να έχουν μέχρι και 150 θερμίδες. Smoothies, milkshakes και κρύος καφές με ζάχαρη, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις θερμίδες.

Πιείτε άφοβα κρασί ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Άφοβα; Τι συμβουλή είναι αυτή; Και το κρασί έχει θερμίδες και αλκοόλ (1 μικρό ποτήρι έχει 90 θερμίδες), φυσικό χυμός φρούτων ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι χυμοί έχουν θερμίδες (200 θερμίδες το ποτήρι) και φυσικά νερό.

Δύο μπάλες παγωτού μπορεί να έχουν 380 θερμίδες και 22 γραμμάρια λίπους. Προσθέτοντας κομματάκια σοκολάτας ή μπισκότου οι θερμίδες εκτοξεύονται στις 720 και τα γραμμάρια του λίπους στα 28.

Φάτε χωρίς ενοχές γρανίτα, σορμπέ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το σορμπέ φτάνει σε παρόμοιες θερμίδες με πολλά παγωτά., φρέσκια φρουτοσαλάτα.

Οι τηγανιτοί λουκουμάδες είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία και τη σιλουέτα. Ειδικά όταν συνοδεύονται ή είναι γεμιστοί με σοκολάτα, κρέμα μέλι και οτιδήποτε άλλο. Περιλαμβάνουν περισσότερες από 500 θερμίδες οι δύο, 50 γραμμάρια λιπαρά και τα κορεσμένα έλαια από το τηγάνισμα που «χτυπούν» απευθείας στην καρδιά ΛΑΘΟΣ: 2 λουκουμάδες δεν περιέχουν 500 θερμίδες, αν κάνεις μία διατροφική ανάλυση είναι αδύνατον να περιέχουν 2 κομμάτια ζύμης τηγανισμένα σε λάδι τις 500 θερμίδες, τα 50 γρ., ίσως ο συντάκτης τα μπέρδεψε με τα ντόνατς που είναι πολύ μεγαλύτερα, μία μερίδα λουκουμάδες (5-6) μέλι αντιστοιχούν σε 350-400 θερμίδες ανάλογα το μέλι που θα προσθέσεις.
 

Φάτε και γλυκαθείτε : Ένα καραμελωμένο μήλο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Καραμελωμένο μήλο; Παιδιά εδώ δεν είναι Αμερική. ή μαλλί της γριάς.

Εκτός από αυτά τα λάθη που έχουν προστεθεί από τον συντάκτη, θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι οι θερμίδες αυτές δεν αντιστοιχούν σε ελληνικά τρόφιμα, για παράδειγμα μπριζόλα από μπριζόλα διαφέρει σε θερμίδες και λιπαρά (ανάλογα με το τμήμα του ζώου) όπως και όλα τα αλλά που αναφέρονται εδώ.
Η αντιγραφή έχει γίνει συνήθεια σε όλα τα ΜΜΕ και αυτό είναι αναμενομένο, αλλά όταν γίνεται σε θέματα υγείας από άσχετους ε τότε και παραπληροφορεί και είναι και άχρηστο για τον αναγνώστη.

6 σχόλια:

  1. xaxaxaxaxa edwses recital.....kane ena arthro gia ta fishsticks k genika gia konserves tonou,psariwn ktl..an einai kala poiotika kai pws mporoume na ta syndyasoume etsi wste na exoume ena oloklhrwmeno geuma xwris polla lipara...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι φαινομενο συχνο με δηθεν δημοσιογραφους που α) δεν ξερουν το αντικειμενο β) δεν γνωριζουν καν αγγλικα αρα κακη εως και λαθος μεταφραση γ) δεν το ψαχνουν (αφου δεν γνωριζουν) το αντικειμενο. Καλα κανεις και τα βγαζεις στη φορα, μακαρι ολοι οι ειδικοι να εκαναν το ιδιο στο αντικειμενο τους. Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εισαι αψογος!χαχαχα τους εβαλες τα γυαλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο!!
    Είναι φοβερη η παραπληροφόρηση που υπαρχει με τις αντιγραφες αλλα κυρίως απο τις μεταφρασεις!!!
    Αφου δεν ξερουν από το αντικείμενο αυτοί οι αρθρογράφοι, τα παρουσιάζουν και με καμαρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ama vazane ligo budget stous dimosiografous anti stis diafimisis tote bori na min eitan toso xalia ta keimena tous alla...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο!!!Απιστευτω αυτο για τη γρανιτα δεν θα μπορουσα ουτε να το φανταστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή