6/23/2010

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΕΣ: Δίαιτα Αποτοξίνωσης-Detox

Η δίαιτα αυτή έχει σαν στόχο την απαλλαγή τοξινών από τον οργανισμό, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι την κάνουν για να χάσουν βάρος. Συνήθως η δίαιτα αυτή απαγορεύει ολόκληρες διατροφικές ομάδες όπως λιπαρά και συνήθως αποτελείται από χυμούς, φρούτα, λαχανικά και διάφορα βότανα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει μόνο υγρά. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την υγεία, δίνει ενέργεια, προσφέρει αντίσταση σε ασθένειες, βελτιώνει τη ψυχική κατάσταση, την πέψη, και φυσικά συμβάλει στην απώλεια βάρους.

ΣΥΝ
Προωθεί την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
ΠΛΗΝ
*Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι χρειαζόμαστε "εξωτερική" αποτοξίνωση. Το ανθρώπινο συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες και η επιδερμίδα έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνουν επαρκώς, τις τοξίνες από τον οργανισμό και μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς βοήθεια. Ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες δίαιτες αποτοξίνωσης απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό έτσι και αλλιώς.
*Μπορεί να βλάψει την υγεία. Αν είναι ιδιαίτερα περιοριστική...

μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και συχνά παρουσιάζεται έλλειψη πρωτεΐνης. Η έλλειψη βασικών ουσιών εκτός ότι δεν βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυικής μάζας.
*Τα οφέλη που παρουσιάζονται οφείλονται στην αλλαγή του διαιτολογίου και όχι στην υποτιθέμενη αποτοξίνωση. Για παράδειγμα η καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να οφείλεται στο ότι καταναλώνει κανείς περισσότερα φρούτα και λαχανικά, η έλλειψη πονοκεφάλων στο περιορισμό καφεΐνης η οινοπνεύματος, κτλ.

Είναι μια δίαιτα που είναι της μόδας αλλά και πολύ διαδεδομένη σε άτομα που τους αρέσουν τα εναλλακτικά. Σαν ιδέα φάινεται χρήσιμη, ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Δεν έχει κάποιο όφελος να την ακολουθήσεις εκτός αν θες χάσεις γρήγορα κάποια κιλά ταλαιπωρώντας τον οργανισμό σου, και μετά να τα ξαναπάρεις ακόμα πιο γρήγορα. Τέτοιες δίαιτες όταν τις ακολουθεί κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Αν θες να "αποτοξινωθείς" απλά σταμάτα να τρως συσκευασμένα προϊόντα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη, και αλκοόλ, και προτίμησε φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Να σαι καλά που δημιούργησες αυτό το μπλογκ και μας γλιτώνεις από τον κάθε τσαρλατάνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή