5/31/2010

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Κόψε το τσιγάρο χωρίς να πάρεις κιλά.

Δυστυχώς πολλά άτομα δεν σταματάνε το τσιγάρο γιατί φοβούνται ότι θα παχύνουν. Η πραγματικότητα είναι αυτή: Ναι το κάπνισμα αυξάνει λίγο το μεταβολισμό αλλά όχι σε σημείο που να κάνει κάποια μεγάλη διαφορά, επιπλέον η νικοτίνη κόβει την όρεξη προκαλώντας μία μικρή αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη, έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καπνίζουν έχουν περισσότερο λίπος στη κοιλιά από τους μη-καπνιστές ενώ μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τελικά είτε κόψεις το τσιγάρο είτε όχι θα πάρεις βάρος αν δεν προσέχεις τι τρως.
Πόσο βάρος θα πάρεις αν κόψεις το κάπνισμα; Όχι όσο νομίζεις, στοιχεία δείχνουν 2-5 κιλά (και αυτό χωρίς να προσέχεις) με τις γυναίκες να παίρνουν περισσότερο από τους άντρες, και αυτούς που καπνίζουν περισσότερο (1-2 πακέτα την ημέρα) να παίρνουν περισσότερα κιλά από αυτούς που καπνίζουν λιγότερο από ένα πακέτο την ημέρα.
Αν όμως προετοιμάσεις τον εαυτό σου μπορείς να αποφύγεις η να περιορίσεις αυτή την αύξηση βάρους...
Καταρχήν εστίασε τη προσοχή σου στη διακοπή του τσιγάρου, το οποίο είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζί: διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα κτλ. Αν έχεις υπόψη σου τη δράση του τσιγάρου και ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές μπορείς να ελέγξεις καλύτερα το βάρος σου.
*Φάε μικρά γεύματα κάθε 2 ώρες έτσι ώστε να διατηρείται το σάκχαρο του αίματος σταθερό και να διατηρείται και ο μεταβολισμός ενεργός.
*Μην κάνεις αυστηρές δίαιτες. Όχι μόνο γιατί δεν δουλεύουν αλλά γιατί οι υποθερμιδικές δίαιτες ρίχνουν τον μεταβολισμό και μαζί με τη διακοπή του τσιγάρου θα έχεις επιπλέον πτώση των θερμίδων που καις.
*Έχε στο ψυγείο κάτι έτοιμο (και σχετικά υγιεινό - όχι παγωτό για παράδειγμα) που μπορείς να φας αμέσως αν χρειαστεί, κάτι σαν σνακ πρώτων βοηθειών. Συχνά μπερδεύουμε τα συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης με πείνα, αλλά είναι πολύ πιθανόν και να έχεις και πραγματική αίσθηση πείνας. Καλές επιλογές: σάντουιτς με τυρί και λίγο κοτόπουλο, ένα μικρό μπολ λαδερά (φασολάκια, αρακά, μπριάμι), κριθαρένιο παξιμάδι με ντομάτα και αγγούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου