5/15/2010

Οι τροφικές δηλητηριάσεις διπλασιάζονται το καλοκαίρι.

Η πιο πιθανή αιτία γι' αυτό είναι γιατί οι μικροοργανισμοί (μικρόβια) αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα η ιδανική θερμοκρασία για τον πολλαπλασιασμό τους είναι μεταξύ 32 και 43 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που πολύ εύκολα τις φτάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βέβαια δεν αρρωσταίνουμε όλοι σε περίπτωση που φάμε μια τροφή με βλαβερά μικρόβια, αλλά αν για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αδύναμο οι πιθανότητες είναι μεγάλες.

Πως θα το αποφύγεις:
*Μην τρως τροφές που έχουν μείνει έξω πάνω από 2 ώρες. Όσο κάθονται σε θερμοκρασία δωματίου τόσο πιο πολλές πιθανότητες να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια. Γι' αυτό καλό είναι οι τροφές αυτές να μπουν στο ψυγείο μετά από το δίωρο. Πολλοί άνθρωποι το παραβλέπουν αυτό και συνεχίζουν να τσιμπάνε από δω και από κει αφού έχουν περάσει 2 ώρες, και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο...

Απλά ζήτησε να πάρουν τα φαγητά από το τραπέζι. Αυτό αφορά τροφές που είναι ψημένες όπως κρέας και ψάρι αλλά και φρέσκες τροφές όπως τζατζίκι και σαλάτες. Κάτω από τις ιδανικές συνθήκες τα περισσότερα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα και να προκαλέσουν δηλητηριάσεις, ενώ όσο είναι ζεστά (κρέας, ψάρι) η κρύα (σαλάτες) τα μικρόβια δεν πολλαπλασιάζονται με τόσο γρήγορο ρυθμό.
*Πλύνε τα χέρια σου μετά από τη χρήση τουαλέτας η αν ακουμπήσεις κάτι που μπορεί να μην είναι πολύ καθαρό όπως κατοικίδια, πάνες μωρού κτλ.
*Αν πρέπει να πάρεις μαζί σου κάτι να φας αλλά δεν έχεις τρόπο να το διατηρήσεις σε ψυγείο προτίμησε κράκερ, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα.

2 σχόλια: